Indul a 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási csomag második üteme

Nagy István
Kastélyosdombó, 2018. november 13. Nagy István agrárminiszter a helyi komlótermesztés elindulásáról tartott sajtótájékoztatón a Somogy megyei Kastélyosdombón 2018. november 13-án. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária együttműködéseként 30 millió forintból indult beruházás keretében a segélyszervezet szociális és fejlesztő központjának dolgozói 2500 tő komlót ültetnek el a központhoz tartozó egy hektáros területen. A várható jövő évi hozam két tonna komló lesz, amelyet a Heineken piaci áron felvásárol és sörkészítéshez használ fel. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
Hétfőn, július 13-ától indul a kormány által a Gazdaságvédelmi Alapból az agrártárca részére rendelkezésre bocsátott, többletforrás terhére meghirdetett Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program (NÉV Program) második üteme – közölte Nagy István agrárminiszter. Ebben a szakaszban az anyajuh -, illetve a szarvasmarhatartók, a méhészek valamint a zöldségnövény termesztők nyújthatják be támogatási igényeiket 2020. július 27-éig.
Vágólapra másolva!

Az agrárminisztérium közleménye azt írja, hogy a NÉV Programból az anyajuh ágazat szereplői 1 milliárd forintos keretösszegű támogatásra nyújthatnak be kérelmet. A támogatás alapja a 2019. évi termeléshez kötött anyajuhtartás támogatás iránti kérelemre megállapított állatlétszámon alapul. A tárcavezető ismertette, hogy a támogatás mértéke 1200 forint/állategyed.

Nagy István agrárminiszter Forrás: MTI/Varga György

A miniszter elmondta, hogy

az anyatehén ágazat részére ugyancsak 1 milliárd forint támogatási keretösszeg áll rendelkezésre.

A támogatás alapja itt is a 2019. évi termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás iránti kérelemre megállapított állatlétszám, mértéke pedig 4000 forint/állategyed. A tejhasznú szarvasmarha ágazat 1,8 milliárd forint támogatási keret terhére – szintén a 2019. évi termeléshez kötött – tejhasznú tehéntartás támogatás iránti kérelemre megállapított állatlétszám alapján vehet igénybe 8500 forint/állategyed mértékű támogatást.

Nagy István felhívta a méhészek figyelmét arra, hogy ők 1 milliárd forint keretösszegű vissza nem térítendő átmeneti támogatásra nyújthatnak be támogatási kérelmet

a 29/2019. (VI. 20.) AM rendelet alapján a 2020. évre benyújtott kérelemre megállapított méhcsaládszám után. A támogatás mértéke 1000 forint/méhcsalád.

A zöldségnövény termesztők részére 1,2 milliárd keretösszegű támogatás áll rendelkezésre.

Itt a támogatás alapja a 2019. évi SAPS kérelemben jelölt termeléshez kötött támogatásban igényelt egyes zöldségnövény terület nagysága (hektár). A fűtött növényházas zöldségnövény- és gombaházban történő gombatermesztés esetén a NAK által igazolt fűtött növényház teljes területe (hektár) és a gombaházban található termesztőfelület teljes területe. A miniszter tájékoztatott, hogy a támogatás mértéke szántóföldön termesztett zöldségnövény esetén 35 500 forint/ha, fűtött növényházas kultúra esetén 500 000 forint/ha míg a gombaházak esetében 1 500 000 forint/ha.