Megjelent a Konzuli Szolgálat weboldalán a Görögországba történő beutazással kapcsolatos legfrissebb információ.

A görög hatóságok bejelentették, hogy 2020. július 15-én reggel 6 órától minden, a Bulgáriával közös határon lévő promahonaszi határátkelőhelyen érkező személynek, a belépéstől számítva 3 napnál (72 óránál) nem régebbi negatív koronavírustesztet kell bemutatnia. Ezzel elsősorban a térségből közúton érkező egyre nagyobb számú fertőzött beutazását kívánják szigorúbban ellenőrizni. A Konzuli Szolgálat információi szerint repülőtereken, más határátkelőkre érkezők esetében (egyelőre) nem terveznek hasonló szigorításokat.

Hozzáteszik, jelen ismeretek szerint a görög hatóságok kizárólag PCR-tesztet fogadnak el.

A beutazás másik kötelező feltételeként megszabott, ún. „Passenger Locator Form" online adatlap a beutazási opciói közül átmenetileg kikerült a közúton történő belépés lehetősége, így az nem választható. A görög hatóságok hivatalos tájékoztatása alapján az online rendszerben a közúti belépés opció 2020. július 14-én 00.01 órától újra elérhető lesz (azonban az előírt határidők miatt ekkor már csak negatív PCR-teszt bemutatásával lehet majd beutazni az országba) - hívják fel a figyelmet.

Azt javasolják, hogy az elkövetkező napokban minden Görögországba kocsival/busszal közúton beutazni kívánó magyar az utazás megkezdése előtt mindenképpen tájékozódjon a belépés lehetőségeiről.

Koronavírusteszthez vesznek mintát turistáktól a promahonaszi határátkelőhelyen 2020. július 10-énForrás: AFP/Sakis Mitrolidis

A korábbi hírekkel ellentétben Görögország nem nyitotta meg határait az albán és az észak-macedón szakaszon a Görögországba érkező külföldi állampolgárok számára - írja a Konzuli Szolgálat.

Az Origo a horvát tengerparti nyaralásokkal kapcsolatban már írt arról, hogy idén, a koronavírus-járvány miatt Magyarországon érdemes nyaralni és eltölteni a szabadságot, hiszen a belföldi utazások biztonságosak.

Vasárnap pedig a magyar kormány bejelentette, az Operatív Törzs javaslatára szigorítja a határellenőrzést, és változnak a beutazás szabályai is, amely a magyar állampolgárokat is érinti.