Szemtanú: Vér és törött biciklik mindenhol

Vágólapra másolva!
Tömeges bukás történt egy mai amatőr bicikli versenyen – ahogy azt korábban megírtuk. Legalább 50 induló esett el. A szemtanúk és az érintettek horror balesetről beszélnek. Illetve arról, hogy, a verseny egy lejtős részről indult, ahol 85-re is fel lehet gyorsítani, többek között ez okozhatta a balesetet.
Vágólapra másolva!

A velo.hu portál közösségi oldalán az alapító Szilasi László, aki maga is részt vett a versenyen és belekeveredett a bukásba, arról tudósított, hogy a nagyjából

200 fős mezőnyben következett be a baleset,

az első körben, három kilométerrel a rajt után a Tótvázsony és Balatonszőlős közti lejtmenetben, közel 70 kilométer/órás sebességnél.

- írta Szilasi, aki szerint nagyjából ötvenen estek el a jó minőségű úton, ő maga is a patakmederbe zuhant, ám zúzódásokkal és teljesen tört sisakkal megúszta.

Csakhogy több ember szerint nem a pálya minőségével volt baj, hanem azzal, hogy az erősen lejtett.

Így pedig a profi biciklikkel, amelyeket a versenyzők használnak, nagyon gyorsan, az egyik versenyző szerint akár 85-re is fel lehet gyorsítani. Már pedig

ilyen tempónál, a legkisebb rossz manőver is komoly balesetet okoz. Ráadásul, ahogy azt a szervező is elismeri, a baleset a verseny elején történt, ilyenkor pedig a mezőny még nagyon együtt van, vagyis, ha egy borul, borul vele a többi is.

Ahogy most, amikor 50 ember esett el.

Az MTI érdeklődésére Szilasi - aki a Tour de Hongrie versenyigazgatója és a Giro d'Italia magyarországi nagy rajtjának sportszakmai vezetője - azt mondta: szerinte

ez az utóbbi húsz év legnagyobb magyarországi kerékpáros versenybalesete.

Úgy tudja, a mentőautók és helikopterek folyamatosan dolgoznak, értesülései szerint legalább húsz sérült van, közülük néhány súlyos.

A verseny hivatalos közösségi oldalán az egyik kommentelő azt írta, ő úgy tudja, hogy újraélesztés is volt, és koponyatörés is.

Többen azt is írták, sokkoló volt maga a látvány is.