A baloldal szerint lehet listázni a zsidó képviselőket, Hitlert dicsőíteni, és most kiderült, az se baj, ha egy EP-képviselőt lezsidóznak

Nunkovics Tibor  (jobbik), László Imre (DK), Gyöngyösi Márton
Vágólapra másolva!
Semmilyen következménye nem lesz az ellenzéki oldalon Nunkovics Tibor jobbikos országgyűlési képviselő zsidózásának, mivel a baloldalon mára teljesen elfogadott lett, hogy akkor probléma az antiszemitizmus, ha azt nem ők követik el – minderről Boros Bánk Levente beszélt az Origónak a legújabb parlamenti, baloldali antiszemita botrány kapcsán. A politológus szerint világossá vált mára, hogy az antiszemitizmus csupán egy eszköz volt a baloldal részéről, hogy bizonyos politikai szereplőket megbélyegezzenek. Az elmúlt hónapokban egymást követték az antiszemita botrányok a baloldalon: László Imre DK-s polgármester Adolf Hitler politikáját dicsérte, míg Karácsony Gergely nem tartotta antiszemitizmusnak a zsidók listázását. 
Vágólapra másolva!

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője az uniós hitelszerződésről szóló határozati javaslat vitájában, amikor arról beszélt, hogy korábban zsidó származású képviselők listázását kérte a Jobbik, akkor a Jobbik-frakció tagja, Nunkovics Tibor "teljesen egyértelmű szólást, illetve jelet tett", majd felmutatott az emelvényen szónokló Deutsch Tamásra – ezt mondta a Jobbik újabb antiszemita botrányáról Soltész Miklós, a KDNP országgyűlési képviselője az Origónak. A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról is beszélt, hogy Nunkovics először az orrára mutatott, majd pedig Deutsch felé mutatott, és azt mondta, hogy te is az vagy.

Soltész Miklós elfogadhatatlannak nevezte a történteket, és azt különösen furcsának tartja, hogy az érintett jobbikos képviselő később azzal a magyarázattal próbált védekezi, hogy csak azt akarta mutatni Deutsch Tamásnak, hogy púderes az orra. Az elnöklő Latorcai János súlyosnak nevezte a jobbikos képviselő ügyét, amelyet szerinte a Ház meg fog vizsgálni.

Így működik a baloldali kettős mérce

- így reagált Nunkovics Tibor ellenzéki képviselő legújabb antiszemita botrányára Boros Bánk Levente. A Médianéző Központ igazgatója szerint teljesen egyértelmű a kettős mérce a baloldalon az antiszemita botrányokkal kapcsolatban, mivel László Imre Hitlert éltető, és Karácsony Gergelynek a zsidókat listázó kijelentésével kapcsolatban sem történt semmilyen komoly elhatárolódás és felháborodás. A rendszerváltás korszakától kezdve egészen a mai napig a baloldal egyik legfőbb fegyvere volt, hogy a velük egyet nem értőket antiszemitának és rasszistának bélyegezte, ezzel pedig be is biztosította magát, hogy ezen szereplőkkel nem is kell vitáznia.

– tette hozzá.

Nunkovics Tibor (bal oldalt) antiszemita botránya nagy valószínűséggel következmények nélkül marad Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Csupán egy eszköz volt az antiszemita bélyeg a baloldalnak

Az, hogy mostanra a baloldal magatartása megváltozott az antiszemitizmust illetően, azt mutatja, hogy számukra csupán egy eszköz volt, hogy bizonyos politikai szereplőket megbélyegezzenek. Boros Bánk Levente szerint tehát

Ráadásul éppen a baloldal vált az elmúlt években rendkívül szélsőségessé, amire a legjobb példa Niedermüller Péter azon kijelentése, amiben a fehér, keresztény heteroszexuális embereket bélyegezte meg, vagy éppen Karácsony Gergely azon bejegyzése, amikor nácinak nevezte az Erzsébet téri gyilkosság áldozataira emlékezőket.

Az elemző szerint Nunkovics mostani cselekedete azt mutatja, hogy

A politológus nem számít arra, hogy a mostani esetnek bármilyen következménye lesz a baloldalon, minden bűnt megbocsátanak egymásnak, és fedezik is ezeket a kijelentéseket.

Egymást követik az antiszemita botrányok a baloldalon

Az elmúlt időszakban egymást követték az antiszemita botrányok a baloldalon. Legutóbb Hitler munkásságát dicsérte a DK-s László Imre.

László Imre Hitler politikáját dicsérte, mégis a helyén maradhatott Forrás: MTI/Kovács Attila

A Gyurcsány-párt XI. kerületi polgármestere az önkormányzati ülésen azt mondta: Adolf Hitler megérdemelte, hogy annak idején a Time magazin 1938-ban az év emberének választotta. László Imre szerint Hitler Németországért tett cselekedetei elvitathatatlanok. A László Imre által emlegetett időpontban Hitler már meghozta a zsidóellenes törvényeket, több koncentrációs tábor már működött, üldözték a keresztényeket.

1938 novemberében az úgynevezett Kristályéjszakán a László Imre által méltatott birodalmi vezető utasítására zsidóellenes pogrom söpört végig Németországon,

amelynek során több tucat német zsidót megöltek, zsinagógák és üzletek százait rombolták le, gyújtották fel.

Gyöngyösi Márton Forrás: Magyar Nemzet/MTI

Karácsony Gergely szerint nem nácizmus, hogy a jobbikos EP-képviselő, Gyöngyösi Márton listázni akarta a zsidó származású képviselőket

László Imréhez hasonlóan relativizálta az antiszemitizmust Karácsony Gergely egy tavaly februári nyilatkozatában a Hír TV-ben. A baloldali főpolgármester akkor azt mondta, hogy szerinte nem nácizmus a zsidók listázása.

  • Földi-Kovács Andrea műsorvezető: Közös erkölcsi alapja van Gyöngyösi Mártonnal, aki zsidó képviselőket listázna?
  • Karácsony: Gyöngyösi Márton nem zsidózna, nem zsidózott az elmúlt időszakban.
  • Műsorvezető: Ő volt az, aki zsidó képviselőket listázna.
  • Karácsony: Nem listázná a zsidó származású embereket.
  • Műsorvezető: Korábban megtette, nem távozott a pártból. Ön azt mondta, hogy akikre korábban ezt a jelzőt használta, távoztak a pártból. Nem válaszolt még, hogy nácinak minősül-e az, aki zsidó képviselőket listázna.
  • Karácsony: Nem, ez egy nagyon rossz hagyomány, egyébként nem gondolom, hogy ez önmagában nácizmus. Rossz mondat volt.
  • Műsorvezető: Szóval nem nácizmus?
  • Karácsony: Nem.

Egyre antiszemitább a radikális baloldal

László mostani kijelentése beleillik abba a sorba, ami szerint a radikális baloldal világszerte egyre inkább antiszemitává válik. Sokat lehetett olvasni az amerikai radikális baloldali mozgalom, a BLM antiszemita megnyilvánulásairól, egyfajta európai leágazásának botrányáról még a balközép újságok is beszámoltak. Letagadhatatlan volt ugyanis. Egy júniusi, párizsi szélsőbaloldali tüntetésen az Antifa-aktivisták kórusban üvöltötték, hogy "Mocskos zsidók!".

A baloldali Le Monde nemzetközi kiadása relativizálta az aljasságot (szerintük a nemzeti radikálisok megjelenése miatt voltak dühösek a tüntetők), és arra utaltak, hogy nem folyamatos volt az antiszemita kórus, hanem szám szerint hatszor zsidóztak, azaz mindezt enyhítő körülménynek gondolták.

Izrael-ellenes petíciót írt alá Cseh Katalin

Júniusban a Momentum EP-képviselője is aláírta a petíciót Izrael palesztinai annektálási tervei ellen. Az aláíró politikusok szerint Európának határozottan fel kell lépnie az ügyben, hogy reagáljon a kihívásokra, megakadályozva az annektálást, megőrizve a kétállami megoldás lehetőségét.

A levél aláírói között található Annalena Baerbock, a német Zöldek társelnöke, Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt korábbi elnöke, aki személyesen is több antiszemita botrányba keveredett, egy belga és egy luxemburgi európai néppárti EP-képviselő; valamint számos más – nagyrészt baloldali, szocdem, zöld, szélsőbaloldali, kommunista – politikus között magyar részről egyedüliként Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője.

A szélsőjobb és a szélsőbal összeér

Az Origónak a témával kapcsolatban ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy

A dolog pikantériája, hogy ez a politikai egységfront a liberális demokrácia végét eredményezi, noha korábban a liberális demokráciáért a fejlett nyugati államok képesek voltak tűzbe menni".

Majd így folytatta: Amikor elkezdődik Adolf Hitler, Karl Marx, vagy éppen Vlagyimir Iljics Lenin rehabilitációja, akkor valójában a legsötétebb diktatórikus eszmék reaktiválásáról beszélhetünk,
és ezzel egy olyan, korábban esetleg inaktív szavazótábort mozgósítanak, amely semmibe veszi az alapvető emberei jogokat és a demokratikus értékeket.

- tette hozzá az alkotmányjogász. Elmondása alapján ez persze nem megy gesztusok nélkül, és ennek is egyik megnyilvánulása lehetett az újbudai polgármester vállalhatatlan álláspontja, véleménye Hitlerről.