Gulyás Gergely: Saját kulturális identitásunkat akarjuk megőrizni

Mozgásban - Kultúrharc a XXI. században konferencia a XXI. Század Intézet rendezésében (2020.07.14.)
Vágólapra másolva!
Hosszú ideje a magukat progresszívnek nevező erők szabják meg, hogy mi az, ami elfogadható és mi az, ami nem, aki pedig mást gondol, azt rögtön meg is bélyegzik – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a XXI. Század Intézet, Kultúrharc a XXI. században című konferenciáján. Gulyás Gergely kiemelte: Közép-Európa ma tere a szabadságnak, és nekünk fáj az, amivé Nyugat-Európa vált, ami egykor reményt adott nekünk a kommunista diktatúra időszakában.
Vágólapra másolva!

Szeresd az ellenségedet, ez árt a jó hírének – ezzel a felütéssel nyitotta meg Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója a XXI. Század Intézet, Mozgásban programsorozatának, Kultúrharc a XXI. században című konferenciáját.

Elsőként a Miniszterelnökséget vezető miniszter tartotta meg előadását. Gulyás Gergely a konzervatív brit író, Douglas Murrey-re hivatkozva azt mondta: hiába figyelmeztettek, hogy az egyetemeken megjelenő liberális véleményterror előbb-útóbb a campusok falain kívül is megjelenik és a mindennapok részévé válik. A 68-as nemzedék nem véletlenül leselkedik az oktatás és a nevelés átalakítására, nem véletlenül éreznek hajlamot a nyelv átírására és tekintenek az iskolákra kísérleti laborként –fogalmazott.

A globalista, liberális ideológia terjesztésével a nemzeti identitás lerombolásával kezdték,

és egy olyan kultúripar kiépítésével folytatták, ahol a legfontosabb pontokon jelentős részesedésük van, példaként említve a könyvkiadókat és a reklámipart.

– emelte ki, hozzátéve, hogy aki mást gondol, azt rögtön meg is bélyegzik. A közéletben pedig lassan már a hallgatáshoz is a beleegyezésük kell. A miniszter kitért a BLM-mozgalomra, ami, mint fogalmazott: már olyan rasszista, hogy nemcsak az államhatalom részét bélyegzi meg, hanem azokat is, akik azt mondják, hogy minden élet számít. A jóérzésű emberek mind felháborodnak a brutalitáson, erre nincs mentség – jegyzete meg Gulyás Gergely, emlékeztetve a Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt, 2006-ban történt rendőri túlkapásokra.

– fűzte hozzá.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. A XXI. Század Intézet rendezésében a Mozgásban - Kultúrharc a XXI. században konferenciáján (2020. 07. 14.) Fotó: Koncz Márton - Origo

A BLM-mozgalom kapcsán a miniszter megjegyezte: egy jól szervezett, tudatosan szított manipulációnak vagyunk a tanúi, amely a rendbontás és a békétlenséget választotta eszközéül. Kiemelte, hogy ennek célja pedig a nemzeti történelem megkérdőjelezése, a napi politikai mércéjével mérve a múltat, a nemzeti identitás, a közös történelem hagyományok és erkölcsök megsemmisítése. A társadalmakat Nyugat-Európában is hasonló eszközökkel sikerült átalakítaniuk.

A migrációban is meglátták a lehetőséget, gazdasági kérdésként tekintenek erre, nem kultúr szempontból – jegyezte meg. Gulyás Gergely emlékeztetett: 2015-ben willkommenskulturt hirdettek, amit később a közép-európaiakra akarnak hárítani.

A többségi társadalom azonban Közép-Európában a saját kulturális identitását akarja megőrizni

– emelte ki a miniszter, hozzátéve: a fejlettnek nevezett nyugati világban, ha bárki hangot ad a saját, a mainstreamtől ellentétes véleményének, azt addig zaklatják, amíg közéleti tevékenységével fel nem hagy. Úgy tűnik, hogy Magyarország és Közép-Európa ma sokkal inkább védett ezektől az ideológiai konfliktusoktól, de ha nem szervezzük meg magunkat, és nincsenek konzervatív közösségek, akkor nyugat-európai útra térhet hazánk is – fűzte hozzá.

Saját utunkat járjuk

Nemzeteink a nyugati mintát követték azért, hogy úgy élhessünk, mint ők - ezt a XXI. Század Intézet főigazgatója mondta. Schmidt Mária hozzátette:

illúzióinkon kívül nem volt a valósághoz köze annak, amit a nyugat vetített felénk.

Másolás közben egyre jobban kiismertük Nyugat-Európát, és már tudjuk, nem akarunk hasonlítani rájuk. A főigazgató emlékeztetett: Angela Merkel német kancellár úgy hirdette meg a willkommenskulturt, hogy más államokkal erről nem egyeztetett. Orbán Viktor azonban a reálpolitikát előtérbe helyezve állt ellen. Ebben a harcban azonban még nem hirdettek győztest – jegyezte meg Schmidt Mária.

Schmidt Mária történész, a XXI. Század Intézet főigazgatója Fotó: Koncz Márton - Origo

A migrációs krízisben azonban nyilvánvalóvá vált a Nyugat és Kelet-Európa közötti különbség.

Közép-Európa öntudatosodott, és egyre jobban elborzasztja az, amivé a nyugat vált.

A mai liberalizmus szabadságellenes, nem toleráns. Ennek a liberalizmusnak a vonzereje - ahogyan a kommunizmusé is - megszűnt, nem más, mint egy kiüresedett dogmahalmaz – jegyezte meg a főigazgató.

Tudnunk kell, mi a magyar érdek

Minden államnak a saját sikerreceptjét kell felmutatnia - ezt már a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára mondta az Államalapítás XI. században – a magyar állam karaktere című előadásában. Orbán Balázs kiemelte: ha azt hisszük, hogy a siker receptje kívülről jön, akkor leszokunk a gondolkodásról. A mintaátvétel trendi volt, de leszoktatta a politikai tudományos elitet arról, hogy mi a magyar és mi a magyar érdek.

– jegyezte meg, hozzátéve: „made in Hungary" pecsét legyen a magyar államon.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára Fotó: Koncz Márton - Origo

A rendezvényt Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, G. Fodor Gábor, politológus, Galló Béla, a XXI. Század Intézet tudományos főmunkatársa közötti kerekasztal-beszélgetése zárta, melynek témája egy esetleges kultúrbéke megkötése volt. Galló Béla szerint a kultúrák versenye egy normális procedúrája az emberi fejlődésnek, és úgy vélte nem kell kultúrbékének lenni, mert ez egy teljesen normális dolog. Azonban felhívta a figyelmet, hogy az amerikai elnökválasztás után érdemes lesz megfigyelni, hogy milyen dimenziókban megy tovább ez a harc.

G. Fodor Gábor úgy vélte, a magyar jobboldal is egy óriási küzdelmet folytat annak érdekében, hogy újra definiálja a politikának azokat az alkotó szavait, amelyek révén újra teremthető a vita tere. A politológus saját tapasztalataira hivatkozva kiemelte: mindegy, hogy akadémiai vagy politikai szféráról beszélünk, mindig úgy határozták meg magukat, hogy nem lehetett ellenük nyerni, mert ki merne szembemenni, olyan közösen osztott jelzőkkel, értékekkel, fogalmakkal, mint például a nyitottság, szabadelvűség. Szerinte nem vita kell, hanem harc, és csak ennek révén lehet ezeket a fogalmakat áthozni a mi térfelünkre. Az amerikai zavargásokkal kapcsolatban pedig azt mondta:

Az értelmezési monopóliumokért folyik a harc - ezt már az Alapjogokért Központ igazgatója mondta. Szánthó Miklós szerint mindkét oldal azt szeretné, hogy az ő paradigmája uralja az értelmezési teret, és csak azok a szókészletek és fogalmi készletek uralkodjanak és legyenek elfogadottak, amelyeket ők vallanak. A probléma az, hogy

Azáltal, hogy korábban közelebb kerültek ehhez az értelmezési monopóliumhoz, a mindenkinek tetszetős kifejezéseket kisajátították - jegyezte meg. Szánthó Miklós kiemelte, hogy ezeket a szavakat saját tartalommal töltötték meg, és automatikusan egy pozitív érzésvilágot próbáltak társítani hozzájuk.

Balról jobbra: Galló Béla, a XXI. Század Intézet tudományos főmunkatársa, G. Fodor Gábor, politológus, Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, Szabó László moderátor Fotó: Koncz Márton - Origo