Kövér László: Az Országgyűlés nem fog semmilyen politikai feltételt elfogadni az uniós hitelcsomaghoz

KÖVÉR László
Budapest, 2020. július 14. Kövér László, az Országgyűlés elnöke a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről szóló kormánypárti javaslatot ismerteti az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. július 14-én. A házelnök kijelentette, hogy az Országgyűlés nem fog az Európai Unió helyreállítási csomagjához kötött semmilyen politikai feltételt elfogadni. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Erre a hitelre Magyarországnak nem lenne szüksége, de a déli tagállamok iránti szolidaritásból és az EU működőképességének megőrzése érdekében "egyszeri, a rendkívüli helyzet által kikényszerített kivételes eszközként" hajlandó hozzájárulni – mondta Kövér László házelnök az Országgyűlésben. 
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés nem fog az Európai Unió helyreállítási csomagjához kötött semmilyen politikai feltételt elfogadni - jelentette ki Kövér László (Fidesz) házelnök az Országgyűlés keddi ülésén. A koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről szóló kormánypárti javaslatot ismertetve Kövér László kiemelte:

Erre a hitelre Magyarországnak nem lenne szüksége, de a déli tagállamok iránti szolidaritásból és az EU működőképességének megőrzése érdekében "egyszeri, a rendkívüli helyzet által kikényszerített kivételes eszközként" hajlandó hozzájárulni - közölte. Hozzátette: de csak akkor, ha mindez kizárólag az EU bajbajutott gazdaságainak stabilizálását és az egész gazdasági közösség versenyképesebbé tételének megalapozását, "nem pedig a IV. Német-Római Szent Birodalom létrehozatalának előmozdítását szolgálja".

A házelnök kifejtette: a járvány okozta gazdasági krízis jóval enyhébbnek ígérkezik Közép-Európában, mint az EU régebbi, jellemzően déli tagállamaiban. A Nemzetközi Valutaalap szerint a járvány következményeként az EU idei gazdasági visszaesése eléri a 7,1 százalékot, a déli tagállamoké pedig a 8-10 százalékot, ezzel szemben Magyarországon - amelyet az IMF a gazdaságilag legstabilabb vizsgált országnak tart - ezt csak 3,1 százalékra valószínűsíti - mutatott rá.

Úgy vélte, a magyar kormány a gazdasági visszaesés mérséklése és a munkahelyek védelme érdekében időben és jó döntéseket hozott. Ezért Magyarország - pénzügyeinek, államháztartásának rendbetétele, a gazdaság növekedési tartalékainak mozgásba hozása és a családok megerősítése után - önerőből is képes kilábalni a jelenlegi gazdasági nehézségekből, nincs szüksége semmilyen uniós mentőövre és a válságkezelés tervezett európai uniós megoldásával nem is ért egyet - mondta.
Közölte: az EU Bizottsága kidolgozott egy helyreállítási tervet, amely nem veszi figyelembe sem az országok egy főre jutó nemzeti össztermékének mértékét, sem az országok méretét, sem az országok gazdasági problémáinak különbözőségét, így az igazságtalan, a gazdagabb országokat előnyben részesíti a szegényebbekhez képest, a gazdaságaikat okos és figyelmezett politikával rendbe tevő országokat bünteti, míg a fegyelmezetlen költségvetési politikával magukat adósságba verő országokat jutalmazza. Emellett ismét "a brüsszeli bürokrácia egójáról szól: ők már megint jobban akarják tudni, mi a jó megoldás", mint a kormányok - fogalmazott.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről szóló kormánypárti javaslatot ismerteti az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. július 14-én. A házelnök kijelentette, hogy az Országgyűlés nem fog az Európai Unió helyreállítási csomagjához kötött semmilyen politikai feltételt elfogadni. Forrás: MTI/Kovács Attila

Megjegyezte: mindezt meg kívánják fejelni a jogállamisági kondicionalitással, azaz "egy homályos, definiálatlan eljárásrend keretében" a pénzek kifizetését össze akarják kötni "az EU globalista, bevándorláspárti, nemzet-, hagyomány- és családellenes, egyre agresszívebb és egyre destruktívabb elitje által megfogalmazott politikai kívánalmaknak való megfelelés kötelezettségével".
Kövér László hangsúlyozta: azonban "a Haza nem eladó", ezért nem lehet "önként felcsatolni a nyakörvet, melyen a lánc végét olyanok fogják, akiknek feltett szándékuk a közép- és kelet-európai kisállamok újbóli gyarmati alávetése".

Közölte: Magyarország már 15 éve az EU egyenjogú és egyenrangú tagja, és "eddig még minden uniós döntéshez lojálisan viszonyultunk", megvédtük az EU külső határait és "az uniós forrásokkal igyekeztünk úgy sáfárkodni, hogy mindenki jól járjon általa: mi is, akik kapjuk, s azok is, akik befizetik".