Megszavazta az Országgyűlés az Airbnb-törvényt - videó

2020.07.14. 17:00

Az Országgyűlés ma szavazott az Airbnb szabályozásról, innentől az önkormányzatoknál lesz a döntés joga. Ha szeretnének szigorítani az Airbnb-szabályokon, akkor szabadon megtehetik - mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Facebook-oldalán közzétett videójában.

Jó pár ok szólt amellett, hogy lépjünk, mindenekelőtt az, hogy a rövid távú lakáskiadás jelentősen hozzájárult az albérletárak és az ingatlanárak növekedéséhez - mondta az államtitkár. Ez ugyanis sokak számára jelentett nehézséget, például a fiatalok számára. Azt is jól tudjuk, hogy az Airbnb gyakran okoz nehézséget a többgenerációs társasházakban. Ez nem véletlen, hiszen egy-két napra érkező turisták és több évtizede helyben élők életét kellene összehangolni úgy, hogy gyakran a párbeszéd alapvető feltételei is hiányoznak - tette hozzá Dömötör Csaba.

A kormány a döntés előtt feltérképezte a jól működő nemzetközi gyakorlatokat. Azt találták, hogy számos európai városban született helyi szintű szabályozás, ami nem véletlen, hiszen az önkormányzatoknál van a legtöbb tudás arról, hogy melyek a következmények és melyek a legjobban működő gyakorlatok. A cél az, hogy minden társadalmi csoport minden generáció szempontjait érvényesítsük. A mai döntés jól szolgálja ezt 

- mondta az államtitkár.