Az események azt mutatják, a magyar kormánynak igaza volt 2015-ben

Vágólapra másolva!
Bakondi György, a miniszterelnök biztonsági főtanácsadója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a migrációról, az európai helyzetről, a lehetséges válaszokról.
Vágólapra másolva!

A migráció tekintetében Bakondi György elmondta, a kormány elsősorban a balkáni útvonalra figyel, leginkább a görög-török határon kialakult helyzetet nézi feszes figyelemmel. Ezen túlmenően a balkáni útvonalakat is figyelik, folyamatosan elemzik az embercsempész tevékenységeket, a civil szervezetek működését, az érkezők állampolgári összetételét, az általuk alkalmazott módszereket, erre azért van szükség, hogy naprakész információk álljanak rendelkezésre. Tudni kell ennek kapcsán azt – emelte ki a főtanácsadó, a migráció egyrészt a belső biztonságot fenyegetheti, mellette pedig fennáll a járványveszély, hiszen a ennek új dimenziói is keletkeztek a migrációs folyamatokban, amiket korábban nem lehetett tapasztalni.

Azt lehet tudni, hogy például a Görögországban lévő migránsok közül mennyien vannak betegek, akiket karanténba helyeztek, de ugyanígy lehet tudni, hogy az olasz partoknál mennyien vannak a karanténhajókon. Azt azonban nem lehet tudni – tette hozzá, hogy mennyien lehetnek azok, akik az embercsempészek segítségével a görög határtól már beljebb vannak, ahogy azt sem lehet tudni, mennyi beteg lehet köztük. Ezért is tesz meg mindent a kormány, hogy minél távolabb sikerüljön az érkezőket megállítani, ezért is vannak magyar rendőrök például Észak-Macedóniában, valamint ezért helyeznek nagy hangsúlyt a határőrizet biztonságára is a horvát, a szerb, de akár a román és az ukrán határszakaszokon is.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.