Nem járatta iskolába a gyerekét egy besenyőtelki házaspár

2020.07.15. 15:34

Egy besenyőtelki házaspár több figyelmeztetés ellenére sem járatta iskolába a gyerekét, akinek így többször is osztályt kellett ismételnie.

A középkorú pár kapcsolatából több gyerek is született, köztük 2008-ban egy kislány, akit 2016-ban írattak be az általános iskolába. Már ebben az évben 594 óráról hiányzott a gyerek igazolatlanul, ami miatt az első osztályt meg kellett ismételnie. A kislány a 2017/2018-as tanévben újabb 640 órát, a 2018/2019-es tanévben pedig 682 órát hiányzott, ezért kétszer megint újra kellett járnia az osztályt. Az iskolai figyelmeztetések valamint a családsegítő felszólításai sem értek célba a szülőknél, akik nem biztosították a gyerekük egészséges értelmi fejlődéséhez szükséges feltételeket a családban, így súlyosan veszélyeztették.

A gyereket a gyámhatóság már 2014-ben a védelmébe vette, de ez sem volt elég ahhoz, hogy a lányt iskolába járassák.

Forrás: Police.hu

2018-ban, már nem először, szabálysértési eljárás indult a szülők ellen, ami miatt az ügyészség nyomozást javasolt. A nyomozás végén vádat emeltek a szülők ellen kiskorú veszélyeztetése miatt.

Most azt javasolják az ügyészek, hogy a bíróság ítélje őket többek között felfüggesztett börtönbüntetésre, pénzbüntetésre, valamint felügyeljen rájuk egy pártfogó. Ehhez kapcsolódóan javasolták azt is, hogy magatartási szabályként írják nekik elő, hogy biztosítsák a gyerek iskolába járását. Ha ez így is elmarad, akkor a felfüggesztett büntetésüket hajtsák végre – írja az ügyészség.hu.