Miért nem töltünk több időt a természetben?

2020.07.15. 14:53

A koronavírus-járvány miatt fokozottan óvatosnak kell lennünk a külföldi nyaralásokkal. Magyarországon azonban sokkal biztonságosabb körülmények között mehetünk el a lakóhelyünkhöz közel túrázni, vagy akár fürödni is. Mernyei Ákos, a kormányzati ágazati politikák és a kormányzati közpolitika összehangolásáért felelős miniszteri biztos e kikapcsolódási lehetőségek fontosságáról és előnyeiről írt a Mandineren.

A miniszteri biztos cikkében azt írta, hogy a természet gyalogszerrel történő bejárásának pozitív élettani hatásai vitathatatlanok s mindannyiunk előtt ismertek: ez a szervezetet a legkevésbé megterhelő, mégis a legjobban megedző, kitartásra nevelő tevékenység. Emellett nehéz annyi élményt és az embert érő pozitív ingert elképzelni, amennyi egy erdőn-mezőn tett séta során a kirándulót körülveszi – fogalmazott Mernyei Ákos.

Hozzáteszi azonban, hogy ennek ellenére ma, amikor a nyugati világ szinte minden médiuma a fogyasztás „kultúráját" hirdeti, az embernek nem az a baja, hogy éhes, hanem éppen ellenkezőleg: az, hogy megcsömörlött. A liberális életfelfogás „élj a mának" és a „csak egyszer élsz" szemlélete könyörtelenül önti ránk a „fogyassz!" utasítását, mint legfőbb parancsot s egyben egyedül üdvözítő megoldást minden testi-lelki bajunkra.

Tovább kifejtette, hogy ennek hála elfordultunk a vallástól, s pénzzel vagy pénzen, de mindenképp komforttal próbáljuk a lelki nyugalmat megszerezni. Elfordultunk a természettől, s megint csak materialista módon igyekszünk testünk fittségét és frissességét megvásárolni vagy megőrizni. Mernyei Ákos megjegyzi, hogy a tapasztalatok azt mutatják ez nem fog menni.

Nem fog menni az embernek úgy természetesnek lenni, hogy a természetnek hátat fordít – írta a miniszteri biztos.

Hangsúlyozta, nem fog menni úgy egészségesnek lenni, hogy nem ott keressük az egészséget, ahol az megtalálható, hogy úgy élünk, hogy mindig a könnyebb, a kisebb ellenállás felé megyünk, hogy a fogyasztás kultúráját helyezzük előtérbe az élet kultúrájával. A természet nem hirdeti magát. Nem ígéri, hogy vele fogjuk magunkat jól érezni, hogy csak a benne fogjuk magunkat csinosabbnak, fittebbnek, menőbbnek látni. S ami a legfőbb „baj" vele: a természetet nem lehet házhoz szállíttatni. El kell menni hozzá, hogy találkozzunk vele.

Mernyei Ákos megjegyezte, a természet arra vár ugyanis, hogy erőfeszítést tegyünk: akarjuk megismerni, akarjuk felfedezni, vegyük fel a túracipőnket és látogassuk meg. Mindez kétségkívül szembemegy a globális trendekkel és így az emberek szabadidejéért folytatott versenyben a természet hátrányból indul. Hangsúlyozta viszont, hogy a járvány első hullámának lecsengésével sajátos esélyt kaptunk: itthon maradhatunk.

Mint írta, így tehát lehetőséget kaptunk arra, hogy meglátogathassuk hazánk számos turista útvonalát és különböző természetközeli szabadidős és sporttevékenységeket végezzünk.