Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően mintegy 3200 nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július közepétől szeptember közepéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels szállodáiban és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek Zalakaroson, Gyulán és a Balaton partján. A cégcsoport a program koordinálásához felkérte a Nagycsaládosok Országos Egyesületét és az Egyszülős Központot is.

Egyszülős- és nagycsaládosok üdülhetnek idén nyáron a zalakarosi Hunguest Hotel Freyaban, a gyulai Hunguest Hotel Erkelben és a Balatontourist füredi, révfülöpi, valamint akali kempingjeinek mobil- és üdülőházaiban. A július közepétől szeptember közepéig tartó időszakban mintegy 3200 családos nyaralhat 5-7 napos turnusokban, félpanziós ellátással. Az üdültetés 200 millió forintos költségét Mészáros Lőrinc magánvagyonából finanszírozza a cégcsoport jótékonysági programjának keretében.

A program sikeres lebonyolítása érdekében Mészáros Csoport együttműködési megállapodást kötött a Nagycsaládosok Országos Egyesületével és az Egyszülős Központtal. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete elsőként azon tagcsaládjai számára ajánlja fel az üdülési lehetőséget, akik az egyesületnél a koronavírus-járvány alatt jelezték, hogy segítségre szorulnak.

A további szálláshelyeket a NOE helyi vezetőinek ajánlásai alapján töltik fel. Az Egyszülős Központnál pedig az idei nyári napközis táborhoz hasonlóan az alapítvány honlapján közzétett űrlap beküldésével lehet jelentkezni a programra. Mindkét közhasznú szervezet egy jelképes, 1000 forintos hozzájárulást kér családonként az üdültetésben résztvevőktől.

IllusztrációForrás: Rudy Anderson/Pixabay

Az egyszülős és nagycsaládosok számára biztosított nyaralási lehetőségről szólva Dr. Tóth Krisztina, a Mészáros Csoport kommunikációs igazgatója elmondta:

A cégcsoport karitatív tevékenysége a gyerekekre fókuszál. Ezért álltunk eddig is számos, az ő javukat szolgáló kezdeményezés mögé, legyen szó külföldi gyógykezelésről, életmentő kórházi berendezésről vagy a gyerekek korai élettani károsodását felismerő laboratórium létrehozásáról. Ez a mostani jótékonysági program annyiban más, hogy egy közös családi üdülés elsősorban a lelkeket gyógyítja, amire most különösen nagy igény mutatkozik a COVID-19-járvány miatti több hónapos bezártság után – fejtette ki a Dr. Tóth Krisztina.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke a jótékony felajánlás kapcsán elmondta: A járvány időszakában mi nagycsaládosok minden lehetséges eszközzel támogattuk egymást, így jól ismerjük azokat a családokat, akik nehéz helyzetbe kerültek. Vannak köztük, akik hatan-nyolcan szoronganak egy kis albérletben, és olyan is, ahol az apa, betegsége miatt nem tud munkát vállalni. Sokan gyerekeik gyógyítására költik jövedelmüket, és olyanok is vannak, akik elvesztették munkahelyüket. Nekik nincs lehetőségük arra, hogy gyerekeikkel együtt nyaralhassanak, sokan hosszú évek óta nem tudtak elutazni együtt. Minden gyereknek szüksége van arra, hogy részesülhessen a családjával közösen átélt örömökből, amit most a Mészáros Csoport támogatása lehetővé tesz számukra. – fejezte ki köszönetét Kardosné Gyurkó Katalin.

Nagy Anna, az Egyszülős Központ alapítója és vezetője a hétvégén induló üdülési program kapcsán úgy fogalmazott: Hazánkban több mint félmillió gyereket egyetlen szülő nevel. Az egyszülős családok több mint fele nehéz anyagi körülmények között él, a nyaralás, a kikapcsolódás pedig mindig az első dolog, ami kimarad egy nehéz helyzetben élő család életéből. Ilyenkor hiába a nyári szünet, a gyerekeknek nincs lehetőségük arra, hogy legalább néhány napra igazi gyerekkoruk legyen. A járvány következtében az egyszülős családok kerültek a legnehezebb helyzetbe – a közös kikapcsolódásra, a feltöltődésre most a megszokottnál is nagyobb szükségük van, a támogatással pedig többszáz család számára nyílik erre lehetőség."- fejtette ki Nagy Anna.