Már nem csak nagymamákra utaznak az unokázós csalók

2020.07.15. 06:12

A rendőrség adatai szerint 2020. június 25-én 10 óra körül ismeretlen számról hívtak fel egy 70 éves debreceni nőt. A telefonáló közölte vele, hogy a férje közlekedési balesetet okozott és sürgősen pénzre van szüksége, hogy rendezze a kárt.

A sértett a kérésnek megfelelően közel hatmillió forint készpénzt adott át a lakásához érkező férfinak. Néhány perccel ezután érkezett meg a férj, aki a történteket meghallva azonnal értesítette a rendőrséget. Aznap több bejelentés is érkezett hasonló hívásokról, melyek nem jártak sikerrel.

Újabb csalás közben fogták el

A bűncselekmények kapcsán a Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán indítottak eljárást csalás gyanúja miatt. A nyomozók látókörébe került egy 54 éves budapesti férfi, akit 2020. július 13-án Debrecen belvárosában fogtak el. Éppen egy újabb idős emberhez tartott, hogy átvegye a kicsalt pénzt.

A nyomozók kihallgatták, beismerő vallomást tett. A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított a külföldön bujkáló „főnökei" utasításait követte. Ő volt az, aki az előzőleg külföldről indított, közlekedési balesetre hivatkozó és pénzt kicsaló telefonhívások után felkereste a becsapott időseket. A hatóság az eljárás során vizsgálja, hogy a férfi összefüggésbe hozható-e további bűncselekményekkel.

A gyanúsítottat a nyomozók őrizetbe vették, és kezdeményezik letartóztatását.

Forrás: police.hu

A rendőrség tanácsai:

- Fokozott fenntartással kezeljék a váratlanul jelentkező idegeneket, az olyan telefonhívásokat, amiben valaki arra hivatkozik, hogy hozzátartozójukat baleset, vagy más tragédia érte, bajba került, kárt okozott, és azonnal pénzre van szüksége, hogy a bajból kikerüljön!
- Ne hajtsák végre a telefonon kapott utasításokat!
- Ellenőrizzék le a telefonon kapott információt, a balesetről, egyéb káreseményről, bajról szóló hír valóságtartalmát! Hívják fel közvetlen hozzátartozóikat!
- Bűncselekmény esetén hívják a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es számon!