„Teljesen helytelen dicsérni vagy felmagasztalni" Adolf Hitler tetteit, jelentette ki a Jad Vasem Intézet vezető történésze a V4NA-nak. A történész arra reagált, hogy Újbuda DK-s polgármestere, László Imre egy testületi ülésen azt mondta: Adolf Hitler megérdemelte, hogy annak idején a Time magazin az év személyiségének választotta.

„Hitlert a holokausztban betöltött felelőssége, valamint az óriási emberi veszteséggel és pusztítással járó második világháború kirobbantása miatt teljesen helytelen dicsérni vagy felmagasztalni" – válaszolta Robert Rozett, a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet – Holokauszt Emlékközpont vezető történésze a V4NA kérdésére.

Forrás: V4NA

Budapest 11. kerületének baloldali polgármestere, László Imre júniusban egy önkormányzati ülésen kifejtette: Adolf Hitler megérdemelte, hogy annak idején a Time magazin az év személyiségének választotta. A Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció politikusa szerint, akinek pártja képviselettel rendelkezik az Európai Parlamentben is, a náci diktátor Németországért tett cselekedetei „elvitathatatlanok".

Az amerikai Time magazin 1938-ban Hitlert választotta az év személyiségének, ami azóta számos vitának adott alapot. Robert Rozett erre reagálva a V4NA-nak kifejtette:Nem hiszem, hogy ezt az emberiség javára szolgáló tettei elismeréseként kapta volna. Hozzátette: 1938-ban írták alá a müncheni egyezményt, amely lehetővé tette Hitler számára, hogy két hullámban (1938-ban és 1939-ben) megszállja Csehszlovákiát. „Abban az időben ez a megállapodás látszólag segített elkerülni a fenyegető háborút. Ez a háború kitörése előtt történt, még mielőtt a holokauszt a maga teljességében megjelent" – fejtette ki a történész.

A náci diktátor rémtettei

Hitler nevéhez már több rémtett kötődött, mire a Time 1938-ban az év személyiségének választotta. Két hónappal azután, hogy 1933 januárjában kinevezték kancellárrá, megnyittatta az első koncentrációs tábort a németországi Dachauban. A náci párt elitalakulata, az SS itt tartotta fogva, éheztette és kínozta a náci ideológiával egyet nem értőket és a német zsidókat. A hosszú kések éjszakáján, 1934 júniusában Hitler kegyetlen módon leszámolt legfőbb politikai ellenfeleivel és kritikusaival. A náci titkosrendőrség megtámadta és likvidálta az SA vezéralakjait, köztük Hitler addigi szövetségesét, Ernst Röhmöt, ezzel a diktátor biztosította teljhatalmát. A háború előkészületeinek részeként náci agitátorok 1937 végétől provokációkba kezdtek Nyugat-Csehszlovákiában, hogy az ott élő németek félelmére hivatkozva Hitler később Németországhoz csatolhassa a Szudéta-vidéket.

Robert Rozett a V4NA-nak megjegyezte, hogy 1939-ben a szovjet kommunista diktátor, Joszif Sztálin volt az év embere a Time szerint. Hangsúlyozta: „személy szerint azt szeretném, hogy a címet a jövőben olyan embereknek adják, akik hozzájárultak a világ fejlődéséhez."