Átadták a kormányzati támogatással kialakított horvát kulturális központot Baján

SOLTÉSZ Miklós; GUGÁN János; ZSIGÓ Róbert
Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság budapesti nagykövete (b2), Zsigó Róbert, a térség fideszes országgyűlési képviselője, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára (b3), Markovics Józsefné, a Bajai Horvát Önkormányzat elnöke (b4), Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, (j4), Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke (j3) és Filákovity Mlade, a Bácskai Horvátok Kulturális Központjának igazgatója (j2) átvágja a horvát nemzeti színű szalagot a Bácskai Horvátok Kulturális Központja felújított épületének átadásán Baján 2020. július 16-án.
Vágólapra másolva!
Átadták a kormányzati támogatással 100 millió forintból kialakított horvát kulturális központot csütörtökön Baja belvárosában.
Vágólapra másolva!

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a bácskai horvátok kulturális központjának átadásán elmondta:

a felújított épületnek szolgálnia kell a magyarországi horvátok megmaradását kultúrájukban, nyelvükben és kereszténységükben egyaránt.

Mladen Andrlic, a Horvát Köztársaság budapesti nagykövete (b2), Zsigó Róbert, a térség fideszes országgyűlési képviselője, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára (b3), Markovics Józsefné, a Bajai Horvát Önkormányzat elnöke (b4), Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, (j4), Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke (j3) és Filákovity Mlade, a Bácskai Horvátok Kulturális Központjának igazgatója (j2) átvágja a horvát nemzeti színű szalagot a Bácskai Horvátok Kulturális Központja felújított épületének átadásán Baján 2020. július 16-án. Forrás: MTI/Sóki Tamás

A magyar kormány pedig ehhez minden segítséget megad - tette hozzá az államtitkár.

- mondta köszöntő beszédében Soltész Miklós, aki szerint

Brüsszelben nem értik a kis nemzetek küzdelmét, hogy miért akarnak megmaradni magyarnak, horvátnak, szerbnek vagy németnek, és miért akarják ugyanezt a nemzetiségiek, akik pár tízezren vagy százezren élik mindennapjaikat egy-egy országban.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (b) beszél a Bácskai Horvátok Kulturális Központja felújított épületének átadásán Baján 2020. július 16-án. Mellette Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke (j2) és Zsigó Róbert, a térség fideszes országgyűlési képviselője, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára (j). Forrás: MTI/Sóki Tamás

- fogalmazott a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

A Bácskai Horvátok Kulturális Központjának felújított épülete az átadás napján Baján 2020. július 16-án. Forrás: MTI/Sóki Tamás

- fűzte hozzá Soltész Miklós, aki emlékeztetett:

a nemzetiségek Bács-Kiskun megyében 17 pályázaton összesen 25 millió forintos támogatásban részesültek, ezen belül a horvát közösség négy projektben összesen közel hétmillió forintot fordíthat felújításokra.

A régióban élő horvát nemzetiség kulturális örökségének megőrzését, fejlesztését és bemutatását szolgáló központ átadóünnepségén Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, fideszes országgyűlési képviselő elmondta:

Baja és térsége soknemzetiségű vidék, ahol a magyarok és a nemzetiségek hosszú évszázadok óta élnek békességben, egymást és egymás kultúráját tisztelve, egymást erősítve és támogatva.

Zsigó kiemelte: a legnagyobb ereje a térségnek éppen a sokszínűségében rejlik, amelyhez a most átadott kulturális központ is hozzájárul. Az intézményben ugyanis alkalma lesz a bácskai horvátoknak az évszázadok óta őrzött kultúrájukat gyakorolni, megélni és átadni a jövő generációjának.

Az ünnepségen Mladen Andrlic budapesti horvát nagykövet és Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke horvát nyelven köszöntötte az egybegyűlteket.