Elmaradnak az augusztus 20-i nyilvános ünnepségek

2018. augusztus 20. Tüzijáték
Vágólapra másolva!
A járványügyi védekezés miatt elmaradnak az augusztus 20-i ünnepségek, beleértve a tűzijátékot és a légiparádét is, az egyetlen kivétel a tisztavatás lesz - jelentette be a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy az 500 főnél nagyobb koncertek augusztus 15-ét követő szabályairól a július 29-i kormányülésen döntenek majd. 
Vágólapra másolva!

A járványügyi védekezés miatt elmaradnak az augusztus 20-i ünnepségek, beleértve a tűzijátékot és a légiparádét is, az egyetlen kivétel a tisztavatás lesz - jelentette be csütörtökön a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely indoklásként azt mondta, a fertőzés veszélyét leginkább az ilyen tömegrendezvények hordozzák magukban. A miniszter hozzátette,

Gulyás felidézte, hogy a zeneipar szereplői a tömegrendezvényekre vonatkozó korlátozások enyhítést kérik, ám augusztus 15-ig már biztosan nem változtat a kormány az 500 főt meghaladó zenés-táncos rendezvények tilalmáról.

- mondta, hozzátéve: a magyar zeneiparban dolgozókat ettől függetlenül támogatni szeretné a kormány. – Nyitottak vagyunk arra, hogy a járvány miatti veszteségeket enyhítsük – hangsúlyozta.

Idén nem lesz tűzijáték augusztus 20-án Forrás:Origo

Nem lehet feltételeket kötni az uniós helyreállítási csomaghoz

Nem lehet feltételeket kötni az uniós helyreállítási csomaghoz, a tagállamok kormányai tudják a legjobban, milyen intézkedésekre van szükség - jelentette ki Gulyás Gergely. A tárcavezető kiemelte: a magyar kormány álláspontja egyértelmű.

- magyarázta.

Hangsúlyozta: fontos, hogy ezt a forrást csak a gazdaság újraindítására, munkahelyteremtésre, a növekedés ösztönzésére lehessen fordítani, és a nemzeti kormányok tudják, melyek a legjobb intézkedések.

- vélekedett. Gulyás Gergely megjegyezte: nagyon eltérők a tagállamok álláspontjai, ezért nem biztos, hogy eredményes lesz a hétvégi uniós csúcs.

Draskovics Tibor nem mondott igazat

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta: a kormány a gyöngyöspatai önkormányzat rendelkezésére bocsátotta azt a közel 100 millió forintot, amit a szegregációs perekben ítélt meg a bíróság a cigány tanulóknak. Hozzátette: továbbra sem ért egyet a kormány az ítélettel, mivel oktatás során keletkezett kárt oktatással lenne indokolt pótolni.

Az elmaradt Szent István-napi ünnepségekkel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy

A karanténban lévők PCR-tesztjével kapcsolatban a tárcavezető közölte: a témában a korábbi szabályok érvényesek, minden akkreditált tesztet elfogadnak.

Draskovics Tibor, a BKK igazgatóságának elnöke nem mondott igazat, amikor a Klubrádióban arról beszélt, hogy a Főváros elköltötte a megtakarításait, hiszen az önkormányzatok az államkincstárban tartják a pénzüket – jelentette ki a miniszter, hozzátéve: a szóban forgó összeg akár 6-7 Lánchíd felújítására is elég lenne. Gulyás Gergely hozzátette:

Draskovics Tibor volt pénzügyminiszter nem mondott igazat Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A hazatérés pillanata számít a határon

A tárcavezető arra is kitért: egy adott országnak a színek szerinti pandémiás besorolását mindig a hazatérés pillanatában veszik figyelembe. Arra a kérdésre, hogy futballmeccsre miért lehet menni, miközben a zenés rendezvények szervezése tilos, Gulyás Gergely úgy felelt: nagy különbség a két rendezvény között, hogy a koncerteken megjelenik az alkoholfogyasztás. A koncerteken nem garantált a távolságtartás, míg a stadionban igen – fogalmazott.

A Nunkovics Tibor jobbikos képviselőt ért zsidózási vádakra vonatkozó kérdésre válaszolva a miniszter kiemelte:

Ez a lehetőség ebben az esetben is adott.

Arra a kérdésére, miszerint a baloldali kamuvideók és egyéb álhírek nem érdemelnének-e rendőrségi vizsgálatot, a miniszter közölte: a hamisításnak van az a mértéke – rágalmazás, becsületsértés –, ami átlépi azt a határt, amikor már eljárást kell indítani.

A MÁV és a Volán összevonása kapcsán rámutatott:

A lépéssel egységesen jól működő struktúra kialakítása, illetve gyorsabb, színvonalasabb működés a cél – húzta alá, megjegyezve: járatbővítés is elképzelhető.

Az iskolaőrség kapcsán azt mondta, az érintett 288 köznevelési és 203 szakképzési intézményt a fenntartók igényfelmérése alapján választották ki.

Az országok három szín szerinti pandémiás besorolásáról Gulyás elmondta: az elsősorban az egymillió lakosra vetített aktív fertőzöttek száma alapján hoztak döntést.

A BKK által rendelt 26 CAF típusú villamossal összefüggésben, amelyek többségét a vállalat nem hajlandó átvenni, a miniszter azt hangsúlyozta, hogy az ügy az önkormányzati hatáskörbe tartozik.

Magyarország továbbra sem kér a kvótából

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva

támogatta a Kaleta-ügy bizottsági ülése jegyzőkönyvének nyilvánosságra hozását.

Hozzátette: már egyébként is a nyilvánosság előtt van az ügy minden releváns információja. A tárcavezető a Kúria leendő elnökével kapcsolatban nem bocsátkozott találgatásokba. A Volán és a MÁV összevonása kapcsán a miniszter azt hangsúlyozta: a két vállalat egységesítése azért is fontos, mert korábban nem voltak tekintettel egymás menetrendjére, ami az utasoknak nem kedvezett.

Gyurcsányné bevándorláspárti kijelentésével kapcsolatban feltett kérdésre Gulyás Gergely elmondta: a

Azzal kapcsolatban, hogy Székelyföldért hogyan lehetne megmozdítani Európát, Gulyás Gergely emlékeztetett, hogy hét tagállamban kell elérni a meghatározott minimális aláírási számot. Ezeket a számokat a lisszaboni szerződés tartalmazza. A nagyobb országokban néhány tízezer, a kisebbekben néhány ezer fő aláírása szükséges. Azokat az országokat érdemes célozni, ahol sok magyar él, ahol a nemzetiségi kérdés értelmezhető – hangsúlyozta.

- fűzte hozzá a miniszter.