Fürjes Balázs: A halogatás milliárdokba kerül és veszélyes a budapestiekre

Vágólapra másolva!
Csalódás, hogy a BKK igazgatósági ülése kudarcba fulladt és a főpolgármesteri ígéret ellenére megint nem indította el a Lánchíd felújításához szükséges közbeszerzést. A legutóbbi, egy hónappal korábbi Tüttő-Fürjes találkozón a Kormány és a Főváros egyetértett abban, a Lánchíd felújítása halaszthatatlan. A beruházást Tarlós István hiánytalanul előkészítette, a Kormány, tartva a szavát, biztosítja a 6 milliárd forintos támogatást Karácsony Gergelynek is. Akkor úgy tűnt, a városházi munka felgyorsult azzal, hogy a főpolgármester elvette a feladatot Dorosz Dávidtól, és Tüttő Katára bízta a Lánchíd felújításának megszervezését. A főpolgármester-helyettes nagy lendülettel látott munkához, Karácsony Gergely július 3-án azt nyilatkozta, a műszaki dokumentáció 99 százalékban kész, a BKK rövidesen kiírja a közbeszerzést - olvasható Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár közleményében.
Vágólapra másolva!

Draskovics Tibor, a BKK Igazgatóságának elnöke egy múlt heti rádióinterjúban úgy fogalmazott: „...a BKK Igazgatósága a jövő héten fogja tárgyalni és gondolom jóváhagyni azt a közbeszerzési kiírástervezetet, amin a kollégák most az utolsó simításokat végzik."

– mondta Fürjes Balázs, Budapest és az agglomerációért felelős államtitkár.

Fürjes Balázs emlékeztetett: már a decemberi Karácsony-féle mérnöki szakvélemény is kimondta, a híd nagyon rossz állapotban van, a felújítást azonnal meg kell kezdeni. A Tüttő Katától júniusban kapott állapotjelentésben pedig már az is benne van, hogy a hídról bármelyik pillanatban betondarabok eshetnek az alsó rakparton haladó autókra, vagy a Dunán úszó hajókra.

Nincs idő, sürgősen munkához kellene már látni. Karácsony Gergely késlekedése milliárdokkal drágítja a Lánchíd felújítását és jelentősen meghosszabbítja a hídlezárás idejét. A folyamatos halogatás a vagyon- és személyi biztonságot is veszélyeztetheti.

A kormány továbbra is kész segíteni a megoldást. Május 22-én levélben kért tájékoztatást a Főpolgármestertől a Lánchíddal kapcsolatban – azóta sincs válasz, miközben Főpolgármester lemondta a vele közösen összehívott Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa június 9-ére tervezett ülését, ahol ez a kérdés is napirenden lett volna. Mi továbbra is azt javasoljuk, a Lánchíd felújítására mindenképp találjunk megoldást, ha a főváros, vagy a BKK igényli, a Budapest Fejlesztési Központ segít, hiszen ez a budapestiek érdeke.