A legsötétebb korokat idézi fel a momentumos képviselő hétfői Facebook-bejegyzése - így reagált Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Kádár Barnabás bejegyzésére. A baloldali politikus az idősek választásból történő kizárását kívánja, mert szerinte az általa populistának kikiáltott pártok és politikusok kizárólag a hatvan év fölötti korosztály szavazatainak köszönhetik megválasztásukat. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője szerint pedig nemcsak erkölcsileg súlyosan kifogásolható a Momentum-politikus megnyilvánulása, de jogellenes is - erről számolt be a Hír TV.

Miért az idősebbek döntik el a jövőnk? - így kezdte Facebook-posztját a momentumos Kádár Barnabás. A balliberális politikus az idősek választásból történő kizárását szorgalmazta. Szerinte ugyanis az általa populistának kikiáltott pártok és politikusok kizárólag a hatvan év fölötti korosztály szavazatainak köszönhetik megválasztásukat. Kádár Barnabás ezért azt tanácsolja az időseknek: ne menjenek el szavazni, hanem hagyják inkább a fiatalokra a döntést.

Forrás: Facebook/Kádár Barnabás

A Hír TV meg szerette volna kérdezni a szocialista Bangóné Borbély Ildikót, egyetért-e szövetségesük kijelentéseivel, és mennyire tartja azt demokratikusnak? Bangóné azonban inkább elmenekült a Hír TV kérdései elől, de a Momentum többi szövetségese sem reagált az írásban feltett kérdésekre. 

Kétmillió nyugdíjast sértett meg a bejegyzésével Kádár Barnabás - mondta a Hír TV-nek a Fidesz országgyűlési képviselője. Nyitrai Zsolt úgy fogalmazott: tisztelettel és megbecsüléssel kellene a hatvan év felettiek felé fordulni.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Hír TV-nek azt mondta: A legsötétebb korokat idézi fel a Kádár Barnabás javaslata. 

Nemcsak erkölcsileg aggályos, hanem jogellenes is a momentumos képviselő ötlete a Századvég jogi szakértője szerint. Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint a választójog általános, egyenlő és feltétlen, ezért elfogadhatatlan, ha valaki önkorlátozásra kéri az időseket. 

Korábban Vona Gábor tett sértő kijelentéseket a nyugdíjasokra. 2017-ben, még a Jobbik elnökeként úgy fogalmazott az idősekről, hogy húzták maguk mögött a kis bevásárlókosarukat, és ne szépítsük, a szemeikben gyűlölet lobogott, a szájukból pedig a szennyvíz folyt. Vona Gábor épp a napokban találkozott a Momentum elnökével, Fekete-Győr Andrással.