Hosszú Katinka lesz a nemzeti régiókért indított aláírásgyűjtés reklámarca

Hosszú Katinka
Vágólapra másolva!
Szombattól folytatódhat az aláírásgyűjtés a nemzeti régiók védelméért, miután a koronavírus-járványra való tekintettel az unió engedélyezte a határidő meghosszabbítását fél évvel. A petíciót a Székely Nemzeti Tanács indította még tavaly, és idén májusig egymillió aláírást kellett összegyűjtenie, legalább hét uniós tagállamból. Az egymillió meg is lett, de csak három országban jött össze a kellő számú aláírás. A szervezet most európai kampányt indít – hangzott el az M1 híradójában.
Vágólapra másolva!

Újra működnek az online felületek, november 7-ig néhány személyi adat megadásával az Európai Unió valamennyi tagállamában aláírható a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés, de papíralapú íveken is gyűjtik a támogatásokat.

. Eddig egymillió-kilencezer szignónál tartanak, a mostani kampányban a területi kritérium teljesítése a cél.

Ehhez kulcskérdés, hogy sikerül-e megmozgatni az európai nemzeti közösségeket.

- mondta Brassai Hunor, a MINTA ifjúsági szervezet elnöke.

Hosszú Katinka lesz a kampány arca Forrás: instagram.com/hosszukatinka

Ennek érdekében most angol nyelvű kampányt is indítottak, amelynek a háromszoros olimpiai bajnok úszó, Hosszú Katinka a reklámarca.

A Székely Nemzeti Tanács elnöke szerint a nemzeti régiók legitimitását az szolgálná, ha több millió aláírás gyűlne össze és legalább 10-15 országban teljesülne a minimális területi küszöb.

A petícióval azt szeretnék elérni, hogy azok a régiók, ahol sajátos nyelvű és kultúrájú őshonos kisebbségek élnek, váljanak az Európai Unió jogalanyaivá, és saját jogon férhessenek hozzá fejlesztési forrásaihoz. A kezdeményezés a nemzetiregiok.eu és az Irdala.hu oldalon támogatható.