Brüsszel miatt egyelőre nem emelhet bért a Magyar Posta

csomag EGYÉB TÁRGY küldemény TÁRGY
Budapest, 2018. július 4. Küldeményeket pakolnak a Magyar Posta Nemzetközi Postakicserélő Központjában, a Liszt Ferenc-repülőtéren, 2018. július 4-én. Száz éve, 1918. július 4-én szállt fel Magyarországon az első postát szállító repülőgép. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Nem emelhet bért a Magyar Posta, a vállalat "Brüsszel jóindulatára vár", mivel meg van kötve a keze - mondta Schamschula György vezérigazgató a Magyar Nemzetnek. 
Vágólapra másolva!

A Magyar Posta Zrt. és az érdekképviseletek között egyetértés látszik abban, hogy a béreket emelni kellene. Ám a társaság jelenlegi helyzetében erre nincs lehetőség, ezért egy korábbi megállapodáson felüli, egyszeri juttatást ajánlottak fel, amelyről hétfőn tárgyalnak ismét, mert a szakszervezetek nem fogadták el a javaslatot. "A vállalat keze meg van kötve, ahogyan a magyar államé is: mindhárom fél Brüsszel jóindulatára vár" - mondta Schamschula György. A szakszervezetek 10 százalékos bérfejlesztést követelnek, a Magyar Posta azonban egyszeri juttatás mellett érvel.

Csökkenő forgalom, növekvő kiadások

Idén a koronavírus-járvány forgalomcsökkenést és egymilliárd forint feletti védekezési kiadást is hozott, ami rontotta a féléves eredményt - közölte Schamschula György. Hozzátette: arra jutottak, hogy felelős gazdálkodás mellett csak egyszeri kifizetést tudnak felajánlani. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a tulajdonos magyar állam közbenjárását is kérték.

Küldeményeket pakolnak a Magyar Posta Nemzetközi Postakicserélő Központjában, a Liszt Ferenc-repülőtéren Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az uniós szabályozás szerint az állam 15 millió eurónál (mintegy 5,3 milliárd forint) nagyobb összeget nem juttathat állami vállalatnak a méltánytalan többletteher fedezésére (ami abból adódik például, hogy a járványhelyzet alatt is kötelező fenntartania a szolgáltatást), ennél több pénz kifizetése már tiltott állami támogatásnak minősül.

Egy év is eltelhet

Schamschula György azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy az Európai Bizottság a kormány, a posta és a szakszervezetek együttes kérésére sem hozza előrébb a felülvizsgálatot, akár még egy év is eltelhet a várhatóan hónapokat felölelő tárgyalásig.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy addig sem maradnak segítség nélkül a postai dolgozók. Idén 8,5 milliárd forintot adnak egyszeri juttatásként az alapbéren felül, ami nagyjából 8 százalékos fizetésemelésnek felel meg. Ezt mind a 28 ezer alkalmazott megkapja, leszámítva a vezetőség tagjait.
A jelenlegi tárgyalások témája a másik egyszeri kifizetés. Ezt a szakszervezetek által követelt béremelés helyett, augusztusban juttatnák, "a szenioritás elve" alapján - olvasható a Magyar Nemzetben.