Nagy István: Jelentősen nőtt a családi gazdaságok aránya

Szőrös András; Kisjuhász Éva családi vállalkozás dolgozik eper eperföld fatálca fóliasátor gyümölcs házaspár HÉTKÖZNAPI NÖVÉNY szamóca szamócaföld szamócás kert szamócaszedés szamócaültetvény SZEMÉLY magyar mezőgazdaság Magyarország
Lajosmizse, 2020. április 28. Szőrös András és felesége, Kisjuhász Éva szállításra készíti elő a leszedett szamócát a Szőrös és Kisjuhász Kertészetben Lajosmizsén 2020. április 28-án. A családi kertészetben fél hektáron citromot, egy hektáron szamócát termesztenek hazai piacra. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A nagybirtokok és a közepes, illetve kisgazdaságok aránya, valamint a gazdálkodó társaságok és a családi gazdaságok aránya 2010 és 2020 között jelentősen megváltozott a következetes, a kis és közepes méretű családi gazdaságokat előnyben részesítő agrárpolitikának köszönhetően – így reagált Nagy István az Origónak arra a Népszavában megjelent cikkre, amiben 2011-es statisztikai adatokra hivatkozva támadták a kormány agrárpolitikáját. 
Vágólapra másolva!

A kormány – szemben a hamis statisztikákkal és a balliberális érdekeket kiszolgáló ellenzék véleményével – elkötelezett a kis- és közepes gazdaságok támogatása mellett. Ángyán József korábbi államtitkár lejárató kampánya és aknamunkája ellenére az Agrárminisztérium folytatja a kisbirtokosok érdekében kezdett, sikeres földpolitikáját – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Népszavában megjelent cikkre reagálva.

Egyre több a kis- és közepes birtok

Nagy István az Origónak elmondta, hogy a nagybirtokok és a közepes, illetve kisgazdaságok aránya, valamint a gazdálkodó társaságok és a családi gazdaságok aránya 2010 és 2020 között jelentősen megváltozott a következetes, a kis és közepes méretű családi gazdaságokat előnyben részesítő agrárpolitikának köszönhetően.

Másrészt a nagybirtokok háttérbe szorulását jelzi, hogy az 1000 hektárnál nagyobb gazdaságok által igényelt támogatás 2010 és 2019 között 40 százalékkal csökkent, és tavaly már csak a földterületek 15 százaléka után igényeltek támogatást e gazdasági szereplők – tette hozzá.

Egyre nagyobb a családi gazdaságok szerepe Magyarországon Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az agrárminiszter úgy fogalmazott:

A 2015-16-ban lezajlott „Földet a gazdáknak!" Program elemzése kapcsán nem a valós és végleges eredményeket használta, és ezt a hibát a mai napig nem küszöbölte ki. Nincs tisztában továbbá a hatályos földforgalmi szabályozással sem, és azzal a baloldal által is állandóan hangoztatott hazugsággal próbálják bemocskolni a kormány kisbirtokosokat támogató törekvését, hogy „családi gazdasági léptékkel mérve nagy területeket", azaz nagybirtokot építenek egyesek, miközben Magyarországon ma 300 hektárnál több földterület senkinek nem lehet a tulajdonában – mondta Nagy István.

Több tízezer személy szerzett földtulajdont

Tény továbbá az is, hogy a regisztrált magyar földművesek 30 százaléka, csaknem 30 000 személy szerzett földtulajdont a program eredményeként, az is tény, hogy az árveréseken részt vevők átlagosan 2 db ingatlant vásároltak, továbbá az is, hogy az árverésen részt vevők 60 százaléka 50 hektár alatt, 50 százaléka pedig 20 hektár alatti területet vásárolt. Mindössze az árverési vevők 9 százaléka vásárolt 100 hektárnál nagyobb méretű földet.

A tárcavezető felvetette, hogy vajon melyik demokratikusan működő országban lenne elfogadható, hogy miközben a férj vagy az apa vásárolt már földet, a feleség, vagy a gyermek a saját jogán ezt ne tehesse meg. A kormány földpolitikája tehát sikeres, és az ellenkezők, a hazugságokat terjesztők hamis vádjai ellenére is folytatni fogja a kis és közepes családi gazdaságok támogatását – összegzett Nagy István.