A nagybirtokok és a közepes, illetve kisgazdaságok aránya, valamint a gazdálkodó társaságok és a családi gazdaságok aránya 2010 és 2020 között jelentősen megváltozott a következetes, a kis és közepes méretű családi gazdaságokat előnyben részesítő agrárpolitikának köszönhetően – így reagált Nagy István az Origónak arra a Népszavában megjelent cikkre, amiben 2011-es statisztikai adatokra hivatkozva támadták a kormány agrárpolitikáját. 

A kormány – szemben a hamis statisztikákkal és a balliberális érdekeket kiszolgáló ellenzék véleményével – elkötelezett a kis- és közepes gazdaságok támogatása mellett. Ángyán József korábbi államtitkár lejárató kampánya és aknamunkája ellenére az Agrárminisztérium folytatja a kisbirtokosok érdekében kezdett, sikeres földpolitikáját – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Népszavában megjelent cikkre reagálva. 

Egyre több a kis- és közepes birtok

Nagy István az Origónak elmondta, hogy a nagybirtokok és a közepes, illetve kisgazdaságok aránya, valamint a gazdálkodó társaságok és a családi gazdaságok aránya 2010 és 2020 között jelentősen megváltozott a következetes, a kis és közepes méretű családi gazdaságokat előnyben részesítő agrárpolitikának köszönhetően.  Egyrészt a gazdasági szervezetek mezőgazdasági terület használatból való részesedése 2010 és 2019 között 46-ról 37 százalékra csökkent, az egyéni gazdaságok 2019-ben pedig már a mezőgazdasági terület 63 százalékát művelték, 9 százalékponttal többet, mint 2010-ben. Másrészt a nagybirtokok háttérbe szorulását jelzi, hogy az 1000 hektárnál nagyobb gazdaságok által igényelt támogatás 2010 és 2019 között 40 százalékkal csökkent, és tavaly már csak a földterületek 15 százaléka után igényeltek támogatást e gazdasági szereplők – tette hozzá. 

Egyre nagyobb a családi gazdaságok szerepe MagyarországonForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az agrárminiszter úgy fogalmazott:  ami az állami földértékesítést és az arról készült, úgymond „jelentéseket" illeti, Ángyán József folyamatos és módszeres lejárató kampányt folytat a kormány földbirtok-politikája ellen, a „Földet a gazdáknak!" Programot a kezdetektől támadta, és hamis adatok alapján készített statisztikákat. A 2015-16-ban lezajlott „Földet a gazdáknak!" Program elemzése kapcsán nem a valós és végleges eredményeket használta, és ezt a hibát a mai napig nem küszöbölte ki. Nincs tisztában továbbá a hatályos földforgalmi szabályozással sem, és azzal a baloldal által is állandóan hangoztatott hazugsággal próbálják bemocskolni a kormány kisbirtokosokat támogató törekvését, hogy „családi gazdasági léptékkel mérve nagy területeket", azaz nagybirtokot építenek egyesek, miközben Magyarországon ma 300 hektárnál több földterület senkinek nem lehet a tulajdonában – mondta Nagy István. 

Több tízezer személy szerzett földtulajdont

Tény továbbá az is, hogy a regisztrált magyar földművesek 30 százaléka, csaknem 30 000 személy szerzett földtulajdont a program eredményeként, az is tény, hogy az árveréseken részt vevők átlagosan 2 db ingatlant vásároltak, továbbá az is, hogy az árverésen részt vevők 60 százaléka 50 hektár alatt, 50 százaléka pedig 20 hektár alatti területet vásárolt. Mindössze az árverési vevők 9 százaléka vásárolt 100 hektárnál nagyobb méretű földet. 

Az is tény, hogy a „Földet a gazdáknak!" Program keretében kizárólag helyben lakó földművesek juthattak földtulajdonhoz, mégpedig a Földforgalmi törvény előírásai szerint, tehát a 20 km-en belül élők is, így a megyehatárokat is át lehet lépni. 

A tárcavezető felvetette, hogy vajon melyik demokratikusan működő országban lenne elfogadható, hogy miközben a férj vagy az apa vásárolt már földet, a feleség, vagy a gyermek a saját jogán ezt ne tehesse meg. A kormány földpolitikája tehát sikeres, és az ellenkezők, a hazugságokat terjesztők hamis vádjai ellenére is folytatni fogja a kis és közepes családi gazdaságok támogatását – összegzett Nagy István.