Kásler Miklós: Akik az Árpád-gén bejelentését támadják, azok nem a szerzőket, hanem tudományos tényeket támadnak

Kásler Miklós, Miniszteri percek,
Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterét kérdezi Samók Dávid, a PestiSrácok újságírója a "Miniszteri percek" című videóinterjú sorozatban.
Vágólapra másolva!
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere legújabb videóinterjújában a magyarság eredettörténetét jelentősen formáló Árpád-gén felfedezéséről nyilatkozott. A tudományos eredményeket támadó ellenzékiekkel kapcsolatban elmondta a miniszter, hogy nehéz helyzetben vannak, mert nem a szerzőket támadják, hanem a DNS-ek konfigurációját, szekvenciáját és létét, amelyek megkerülhetetlen tudományos tények. A miniszter az egészségügy jövőbeli átalakításának néhány részletéről is beszélt.
Vágólapra másolva!

Kásler Miklós professzor korábban bejelentette, hogy az Országos Onkológiai Intézet vezette nemzetközi kutatócsoport azonosította az Árpád-ház férfi tagjaira jellemző DNS-t III. Béla király csontmaradványaiból. Az intézetet vezető professzor ismertette, hogy az Árpád-ház tagjai nem finnugor, hanem egészen biztosan eurázsiai eredetűek.

Bár a tudományos eredményt többen is kritizálták a miniszter elmondta, hogy

A professzor továbbá ismertette, hogy a nemzetközi kutatócsoport a létező legkorszerűbb módon visszavezette az Árpád-gén kialakulását 4500 évvel ezelőttre és meghatározták, hogy ez hol történt. Ennek eredményeként kiderült, hogy a Turáni-alföld szélén, az ókori Baktriában, 4500 évvel ezelőtt alakult ki az Árpádok ősére jellemző egyedi génszakasz, majd körülbelül 2000 évvel ezelőtt az Árpádok már az Uráltól délre és nyugatra helyezkedtek el.

Az egészségügy tervezett átalakításáról elmondta a miniszter, hogy

a nemzeti konzultáció azért is fontos, mert lehetőséget nyújt az állampolgároknak, hogy ezzel kapcsolatban is nyilatkozzanak.

Továbbá hozzátette, hogy bár az ellenzék nagyon gyakran csúsztat, de a belügyminisztérium és az EMMI rengeteg szakmai szervezet véleményét kérte ki a kérdésben. Ezek közül egy a Boston Consulting amerikai, nemzetközi tanácsadó, amely a BM-nek csak és kifejezetten az egészségügy szervezeti felépítését illetően ad tanácsot. Viszont az EMMI és BM kérte a Magyar Orvosi Kamara véleményét, továbbá az orvosok, nővérek, az ápolónők, a Magyar Gyógyszerész Kamara, az országos intézetek szervezetének, a Pénzügyminisztérium, az MNB, illetve legalább 15-20 másik cégnek és szervezetnek a véleményét hallgatták még meg.

Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterét kérdezi Samók Dávid, a PestiSrácok újságírója a "Miniszteri percek" című videóinterjú sorozatban. Forrás: Kásler Miklós - Facebook

Kásler Miklós végül leszögezte, hogy

a Boston Consulting által adott tanácsok nem fogják megszabni a magyar egészségügy átalakítását, a nemzetközi cég csupán egy a rengeteg szervezet közül,

amelyek véleménye segít a minisztériumnak.

A "Miniszteri percek" videóinterjú sorozatot Kásler Miklós hivatalos Facebook-oldalán követhetik, a miniszterhez intézett kérdéseiket pedig a [email protected] címre küldhetik el.