Húsz évet is kaphat az a győri férfi, aki több milliárd forintnyi áfát csalt el a társaival. A hatóságok több luxusautót és jelentős mennyiségű készpénzt is lefoglaltak, és bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt indítottak nyomozást.

Húsz évet is kaphat az a győri kötődésű, élelmiszeripari termékekkel kereskedő üzletember, aki több milliárd forint áfát csalt el társaival - írja a közösségi oldalán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A közleményük szerint a NAV lefoglalta a bűncselekményből származó vagyont, közte a férfi Lamborghinijét és egy Bentley-t is. 

A Budapest és Győr környéki cégeket irányító bűnbanda az Európai Unióból nettó áron vásárolt élelmiszeripari termékeket – főként sajtot, csokoládét, kávét – és azt Magyarországon nagykereskedőknek, szállodai beszállítóknak adta tovább. Az árut negyedévente cserélődő, bukó cégeken keresztül szerezték be, ezek pedig vagy nem nyújtottak be bevallást, vagy fiktív adatokkal,  így csökkentve a haszonhúzók fizetendő adóját - írja a NAV.

Költségvetési csalás miatt nyomoznak

A nyomozás adatai szerint több tízezer tonna élelmiszer került rajtuk keresztül különböző vendéglátóhelyekre és a hazai boltok polcaira.

A kereskedésük mértékét jól mutatja, hogy az egy főre jutó itthoni adatokkal számolva, több mint egymillió magyar éves sajtfogyasztását fedezte a bűnszervezet  illegális keretek között - közölte a NAV.

A NAV és a Terrorelhárítási Központ kétnapos közös akciójában összesen 85 helyszínen tartott kutatást. A bizonyítékok beszerzése mellett a győri nyomozók luxusautókat – többek között egy Lamborghini Aventadort és egy Bentley Continentalt –, illetve jelentős összegű készpénzt is lefoglaltak, valamint ingatlanokat és bankszámlákat zároltak. A biztosított vagyon értéke megközelíti a másfél milliárd forintot. 

A nyomozók 24 gyanúsítottat hallgattak ki, közülük 5 főt őrizetbe vettek, letartóztatásukat a Budai Központi Kerületi Bíróság elrendelte. A NAV bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz.