Az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok miatt csütörtökre a meteorológiai szolgálat.

Szerdán napközben szórványosan, de nagyobb számban a déli és a középső megyékben várható zivatar, amelyhez felhőszakadás, átmeneti szélerősödés, illetve néhol jégeső társulhat - írja figyelmeztető előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Ma bárhol leszakadhat az égFotó: Szabó Gábor - Origo

Az éjszakai órákban a déli országrészben sokfelé várható zivatar felhőszakadással, helyenként erős vagy viharos széllökésekkel, néhol jégesővel. 

Az OMSZ zivatarok miatt elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki az egész ország területére.  

Felhőszakadás miatt elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyékben.

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint a hét második felében heves zivatarok és jégeső is lehet.

Szerda: Hajnalban egy gyenge hidegfront okoz elszórt záporokat. Napközben északnyugat felől csökken a felhőzet, többórás napsütés várható. Az északias szél csak néha élénkül meg. Marad a 25-30 fokos nyári meleg.

Csütörtök: Ismét hajnalban, reggel lehet több felhő, ekkor elszórtan fordul elő zápor. Később napos, gomolyfelhős időre van kilátás, de csapadékra már kicsi az esély. A csúcsérték 27-28°C körül alakul. 

Péntek: Napközben erősen megnövekszik a felhőzet, és északnyugaton esőkre, míg a déli tájakon heves 
zivatarokra számíthatunk felhőszakadással, jégesővel. Északnyugaton már csak 24, délkeleten még 31°C körüli értékeket mérhetünk. Estétől megerősödik az északnyugati szél.

Hétvége: Szombaton a nap első felében még elszórtan lesz záporeső, aztán délutántól naposra fordul az idő. Vasárnap napos, kellemesen meleg idő ígérkezik 28°C körüli maximumokkal.