Karácsony Gergelyék egyértelmű kudarcát jelentette az uniós csúcs

Karácsony Gergely Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere
Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere
Vágólapra másolva!
Hiába fogadták el az EU költségvetését, nyoma sincs annak, hogy megvalósulna Karácsony Gergely ígérete, miszerint Budapest és más önkormányzatok közvetlenül juthatnának uniós forrásokhoz. A főváros brüsszeli lobbistájának kinevezett Jávor Benedek szerint erről csak ősszel kezdődnek egyeztetések. A Fidesz összegzése szerint ugyanakkor Magyarország több pénzzel és emelt fővel zárhatja az EU-csúcsot. A magyar kormány és Orbán Viktor sikeres tárgyalása valódi dühöt, illetve egymásnak is ellentmondó nyilatkozatokat váltott ki a baloldalon – írta a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

„Az önkormányzatok közvetlenül jussanak EU-s forrásokhoz, hogy a kormány ne tudja azokat ellopni" – már az őszi önkormányzati választások óta ezzel kampányol a baloldal, élén Karácsony Gergellyel, aki, miután főpolgármester lett, párttársát, Jávor Benedeket bízta meg Budapest brüsszeli képviseletével. „Zajlik a 2020 utáni hétéves EU-s költségvetési ciklus tárgyalása, aminek során azt akarják elérni, hogy növekedjen a települések számára elérhető források összege" – hangoztatta kinevezése után az Azonnali.hu-nak Jávor.

A hétvégi maratoni tárgyalássorozaton azonban hiába fogadták el az EU költségvetését, nyoma sincs annak, hogy megvalósulna Karácsony ígérete.

Jávor Benedek a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy a hétvégi csúcson csupán az uniós költségvetés elfogadásáról volt szó, a támogatások, pályázatok elosztásának konkrét módjáról nem, erről csak ősszel kezdődnek meg az egyeztetések. Arra a kérdésre, hogy mit remél a tárgyalásoktól, Jávor meglehetősen óvatosan fogalmazott. – Rajta vagyunk, hogy eredményeket érjünk el, de csak ekkor fogjuk látni, hogy sikerült-e javítani az önkormányzatok uniós finanszírozási feltételein – mondta.

Karácsony Gergely újabb ígérete dőlt hamvába Fotó: Polyák Attila - Origo

„Az EU-csúcson született megállapodás a magyarok számára pénzügyi és erkölcsi siker. Magyarország több pénzzel és emelt fővel zárhatja az EU-csúcsot. A miniszterelnök ismét következetesen kiállt a nemzeti érdekekért, és elérte, hogy hazánk a tervezettnél hárommilliárd euróval több pénzt kapjon" – összegzett közleményében a Fidesz. Eszerint Magyarország ígéretet kapott arra is, hogy a bevándorláspártiak által kiprovokált és a hazug Sargentini-jelentésre alapozott igazságtalan 7-es cikkely szerinti eljárást le fogják zárni.