Az Eurostat adatai szerint tíz év alatt, 2010-2019 között közel 2,5 millióval többen engedhették meg maguknak, hogy elmenjenek nyaralni, mint korábban - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Rétvári Bence felidézte: 2010 előtt a családok nehéz anyagi helyzetben voltak, nőtt a munkanélküliség, csökkentek a bérek a közszférában, elvették a nyugdíjasok egyhavi nyugdíját és 25 százalékos adóval sújtották a cafeteriát, a családok nyaralás helyett létfenntartásukra költöttek.

2010 után azonban, főleg 2013 után, a kormány politikájának köszönhetően csökkent a munkanélküliség, 800 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, a Széchenyi Pihenőkártyák rendszerével tették népszerűvé és elérhetővé a belföldi utazásokat, az Erzsébet-táborokkal pedig gyerekek, családok, idősek kikapcsolódását segítették anyagi eszközökkel. 

Az Eurostat adatai szerint 2010-ben a magyarok 35 százaléka engedhette meg magának a nyaralást, ez a legutóbbi szezonra 58,5 százalékra emelkedett, vagyis tíz év alatt közel 2,5 millióval többen engedhették meg maguknak, hogy elmenjenek nyaralni. 

Emellett jóval több pénz is jutott nyaralásra: 2010-ben 247 milliárd forint, tavaly már 393 milliárd forint volt - tette hozzá Rétvári Bence. Megjegyezte: a baloldal az Eurostat adatait tendenciából kiragadva értelmezte, miközben elengedhetetlen a tendencia vizsgálata.

IllusztrációForrás: Rudy Anderson/Pixabay

Rétvári Bence megjegyezte: szintén az Eurostat adataiból látszik, hogy a háztartások kiadásaiban tavaly a legnagyobb mértékű emelkedés a vendéglátás és kultúra területén volt.

Hozzátette: más adatok is azt támasztják alá, hogy egyre több magyar engedheti meg magának a nyaralást és egyre kevesebben vannak, akik anyagi ok miatt nem tudnak elmenni nyaralni. Példaként említette, hogy 

az eltöltött vendégéjszakák száma 61 százalékkal emelkedett. 

Nőtt azok aránya, akiknek vannak tartalékaik

Szólt arról is, hogy a súlyos anyagi nélkülözésben élők száma 1,5 millióval csökkent az Eurostat szerint Magyarországon, míg azoknak az aránya, akiknek van 70-90 ezer forintos tartaléka váratlan kiadásokra, közel 4 millióval nőtt.

Az Európai Unióban Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a tartalékkal rendelkezők aránya - tette hozzá. Rétvári Bence kiemelte: a 2010 óta tartó időszak intézkedései sikeresen szorították vissza az anyagi nélkülözést, csökkent a nélkülözésben, mélyszegénységben élők száma, és egyre többek számára nyitották meg a lehetőséget, hogy legyen anyagi fedezetük akár egy nyaralásra is. Megjegyezte, ezért fontos tovább folytatni "a nem a megszorításokra épülő gazdaságpolitikát".