A Soros-lobbi támadást intézett a börtönbizniszt megállító kormányzati döntés ellen

- Horizontal
Hungarian-born US investor and philanthropist George Soros talks to the audience after receiving the Schumpeter Award 2019 in Vienna, Austria on June 21, 2019. (Photo by GEORG HOCHMUTH / APA / AFP) / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Ismét az Európa Tanácshoz fordult a Soros-féle Helsinki Bizottság a börtönbiznisz megállítását célzó kormányzati döntés megsemmisítése érdekében. Úgy látszik, Soros ügyvédjei nem akarják elengedni a jól jövedelmező, de erkölcstelen pénzszerzési lehetőséget. A kormány szerint a Soros-lobbinak nem tetszik, hogy "nem kereshetik zsírosra magukat az üzleten", ezért támadják az új szabályozást. 
Vágólapra másolva!

Völner Pál kedden közzétett Facebook-bejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Soros-lobbi nem adta fel a harcot a börtönbiznisszel kapcsolatban, az Európa Tanácsnál tesznek egy újabb kört a számukra jól jövedelmező "üzletág" miatt. "Újabb támadás Magyarország ellen a Helsinki Bizottságtól: ismét Európa Tanácsnál próbálják védeni a bűnözőket - és persze a saját pénztárcájukat" - fogalmazott az Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

Mint ismert, a Magyar Helsinki Bizottság az Európa Tanácsnak megküldött beadványában azt kérte, hogy a testület hatálytalanítsa a kormány januári döntését. Ahogy az Origo is beszámolt róla, a kormány börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetése érdekében azonnali hatállyal felfüggesztette a börtönkártérítések kifizetését.

Folyamatos támadásban a Soros-lobbi

A Helsinki beadványából alaposan kilóg a lóláb, hiszen az iromány megfogalmazói a dokumentum végén azt kérik, hogy az elítélt bűnözők jogi képviselői is megkaphassák pénzüket. Völner ezt úgy kommentálta, hogy

Mivel nem ez volt az első ilyen eset, a kormánypárti úgy látja, a Soros-lobbi folyamatos támadásban van. "Ezért is fontos, hogy kitartsunk céljaink mellett, és számoljuk fel végleg a börtönbizniszt" - összegzett Völner Pál.

A Magyar Nemzet cikkében felidézi, hogy a Helsinki májusban egyszer már eljátszotta ugyanezt, hiszen egy ugyanilyen tartalmú beadványt nyújtott be a tanácshoz májusban. A Soros-lobbi elszántságát tükrözi az is, hogy a kártérítési pereken az elmúlt években több mint 86 millió forintot kereső ügyvéd, Karsai Dániel júniusban megtámadta az Alkotmánybíróságon a börtönbiznisz felszámolását célzó új szabályozást

Beindult a Soros-lobbi: a Helsinki Bizottság ismét megtámadta a börtönbiznisz felszámolását célzó új szabályozást. Sok pénzük származott belőle Forrás: AFP/Georg Hochmuth

Milliárdokat szedtek ki az államból

Emlékezetes, a börtönbiznisz az év elején került a közvélemény érdeklődésének középpontjába. Kiderült, hogy az elítélt bűnözők a liberális jogvédő szervezetek segítségével komoly összegeket pereltek ki a magyar államból. Minden esetben rossz tartási körülményeikre hivatkoztak.

A legfrissebb információk szerint eddig 12 ezer ilyen pert indítottak, aminek következtében az állam már több mint tízmilliárd forint kártérítést fizetett ki jogerősen elítélt személyeknek. Többek között a négy olaszliszkai lincselő, Szögi Lajos tanár gyilkosai nyertek ilyen pereket. Kettőjüknek összesen csaknem tízmillió forintot ítéltek meg. Az indokok között szerepelt, hogy nem süt be rendesen a nap a cellába. A battonyai rémként elhíresült szadista gyilkosnak is járt két és fél millió forint, de volt olyan gyilkos, aki 45 millió forintot kapott.

Már önmagában véve így is visszás a dolog, úgy meg pláne, hogy a börtönbiznisszel egy szűk, jól behatárolható ügyvédi csoport járt jól. Az Origo hozta nyilvánosságra azt a listát, amelyből kiderült, kik jártak jól a börtönkártérítésekkel. Az egyik legnagyobb nyertes a 2018-as parlamenti választáson az MSZP és a Párbeszéd színeiben induló Magyar György és ügyvédi irodája volt. A birtokunkba jutott információk szerint a Dr. Magyar György és Társai Ügyvédi Irodának 419 ilyen ügye volt, amivel összesen 544 millió forintot szedtek ki a magyar államból.

A börtönbiznisz egyik nagy nyertese, Magyar György ügyvéd büszkén mutatja Lexusát Forrás: Lóerő

Magyar hivalkodó életmódot folytat: egyik interjújában úgy fogalmazott, hogy "nekem Lexusom volt, van és lesz." Mint az köztudott, a Lexus a japán Toyota óriásvállalat luxusautókat gyártó leányvállalata.

A lajstromból egyébként kiderült, hogy a Magyarhoz hasonló baloldali ügyvédek és irodáik taroltak a börtönbiznisszel.