A péntek délután óta lehullott rengeteg eső miatt a Zala megyei Liszóban és Surdon víz alá kerültek az alacsonyabban fekvő házak, öt családot ki is kellett telepíteni. Somogy és Zala megyében több helyen szünetel a vasúti közlekedés is. Ahogy a Zala megyei hírportálon írják, ez még nem minden, szombaton további nagy mennyiségű csapadék zúdulhat rájuk.

A hatalmas felhőszakadásokkal kísért vihar pénteken koradélután csapott le Zala megyére. A zaol.hu egyik olvasója arról számolt be, hogy még szombat délelőtt is akadozott az áramszolgáltatás Zalaegerszeg belvárosában.

Mint írták, a Zala folyó szerencsére még nem öntött ki Zalaegerszegen.

De nemcsak a megyeszékhelyen, hanem számos más településen is komoly károkat okozott az özönvízszerű esőzés. 

A nagy esőzés miatt vízzel elárasztott főút a Zala megyei Surdon 2020. július 24-én éjjel. A térségen átvonuló vihar következtében a domboldalakról lezúduló nagy mennyiségű esővíz több településen elárasztotta az alacsonyabban fekvő részeket.Forrás: MTI/Varga György

Szó szerint víz alá került a dél-zalai Liszó és Surd település is, ahol a hatalmas árvízek miatt néhány családot ki is kellett telepíteni az otthonából. 

Kalamár Norbert, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI érdeklődésére szombaton elmondta, hogy a jelentős mennyiségű csapadék miatt

Liszóban öt házat elöntött a belvíz, emiatt az ott élőket szombaton kitelepítik.

Tűzoltók a nagy esőzés miatt vízzel elárasztott utcában Liszóban, ahonnan az ott élőket kitelepítették 2020. július 25-én.Forrás: MTI/Varga György

A polgármester gondoskodik az érintett családi házakban élő húsz ember elhelyezéséről. A közeli Surdon sem volt jobb a helyzet, onnan is egészen drámai felvételek érkeztek.

A nagy esőzés miatt vízzel körülvett ház a Zala megyei Surdon 2020. július 24-én éjjel.Forrás: MTI/Varga György

A vihar és az extrém mennyiségű csapadék miatt péntek este óta Zala megye tucatnyi településén kellett beavatkoznia a katasztrófavédelemnek. Elsősorban az utakra dőlő fák eltávolítására, de több helyen vízszivattyúzás miatt is hívták őket, elsősorban Zala déli részén.

Lovat vezetnek ki a nagy esőzés miatt vízzel elárasztott udvarról a Zala megyei Surdon 2020. július 24-én éjjel.Forrás: MTI/Varga György

A Mávinform szombat délelőtt azt közölte, hogy a vihar többfelé okoz fennakadásokat Somogy és Zala megyében. A péntek éjjeli, szombat reggeli viharok és esőzések következtében több helyen fák dőltek a vasúti pályára és a felsővezetékre.

Zákányban a hirtelen lezúduló csapadék miatt járhatatlanná vált a vasúti pálya. Nagykanizsa és Gyékényes, Gyékényes és Őrtilos, Gyékényes és Somogyszob között pótlójáratokra kell átszállni, emiatt jelentősen hosszabb utazási időre kell számítani.

Több helyen még szombat délután is korlátozások várhatók a vasúti közlekedésben.

A katasztrófavédelem járműve és egy terepjáró halad a nagy esőzés miatt vízzel elárasztott Csurgót és Gyékényest összekötő úton, a Somogy megyei Porrogszentkirály közelében 2020. július 25-én.Forrás: MTI/Varga György

Szombaton további nagy esők várhatók a térségben

A zaol.hu-n egyébként azt írták:  szombat éjfélig több hullámban további nagy mennyiségű csapadék várható a nyugati régióban, területi eloszlása a szokásosnál jóval bizonytalanabb. Az egyik esélyes forgatókönyv szerint a Dunántúl délnyugati, déli felén lehet a legtöbb csapadék. A záporokból, zivatarokból, majd szombaton már inkább a kiadós esőből területi átlagban 30-60 milliméter becsülhető, de lokálisan 80-100 millimétert meghaladó csapadékösszeg is lehet.

Másutt a legtöbb helyen 10 és 30 milliméter közötti csapadék becsülhető, de lokálisan, felhőszakadás esetén ennél jóval több (akár 50-70 milliméter) is hullhat. A legvalószínűbb forgatókönyv alapján a legkevesebb csapadékra az északkeleti (és esetleg az északnyugati) határvidéken van esély.