Régi kádereket mentettek ki

Az önkormányzati választás után Budapesten hatalomhoz jutott baloldali (média)hálózat nemcsak a kerületi újságok élére mentette ki bukott kádereit, hanem különböző politikai tisztségekbe helyezte el őket.

Karácsony Gergely a köztelevízióból kétszer is súlyos etikai vétség miatt elküldött Bánó Andrást a Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) felügyelőbizottsági tagjának nevezte ki. Bánó a rendszerváltás előtt sportriporter volt, ami a külföldi utazások miatt kiváltságos pozíció volt. Már a 80-as évek elején vezető pozícióba került a Híradóban, amihez természetesen elengedhetetlen volt a példás megbízhatóság. 

Országosan azzal lett igazán ismert, hogy 1992. október 23-án egy hamis felvételt mutatott be az MTV Egyenleg című műsorában. A felvétellel azt akarta igazolni, hogy Göncz Árpád köztársasági elnököt bőrfejűek fütyülték ki a Kossuth téren. Kiderült azonban, hogy a felvétel nem eredeti, ezt a Sony vizsgálata is megerősítette. Miután Bánó meghamisította az eredeti felvételeket, nem dolgozhatott többet az MTV-ben, egészen addig, amíg az MSZP-SZDSZ-kormány nem került hatalomra 1994-ben.

Hiába rúgták ki a köztévétől, ezután is elfogult műsorokat készített. A 2000-es években Gyárfás Tamás Nap-kelte című műsorában volt műsorvezető, ahonnét elfogult műsorszerkesztés miatt az Üzemi Tanács eltávolította. Hasonlóan járt az ATV-nél is, így került 2017-ben az MSZP-s irányítású XIII. kerületi televízióhoz, ahol Bolgár Györggyel vezetett közös műsort. 

Bánó András korábban az ATV televízió főszerkesztő-helyettese volt, Karácsony Gergely most az egyik fővárosi cég felügyelőbizottságában helyezte elForrás: MTI/Kollányi Péter

Szintén kimenekítették a Hír TV-től kirúgott Kálmán Olgát, aki miután a DK főpolgármester-jelöltjeként alulmaradt a baloldali előválasztáson, Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes politikai főtanácsadója lett. Az eset azért is döbbenetes, mert Kálmán Olga korábban a független újságírás, és a szabad média zászlóvivőjének tartotta magát, ehhez képest egy direkt politikai szerepet vállalt. Sajtóhírek szerint jövedelmező volt a váltás, hiszen tanácsadói munkájáért havi egymillió forint lehet a fizetése. 

Szintén jól járt a Karácsony-féle városvezetéssel egy másik korábbi tévés. Vágó István, aki egyben a DK elnökségi tagja, önkormányzati képviselője, felügyelőbizottsági pozíciót kapott a BKV leányvállalatánál, a Vasúti Járműjavító Kft.-nél.