Négy férfi egy szervezett bűnözői csoportot működtetett, amelyen keresztül még négy emberrel együtt áfa megfizetése nélkül adott el műszaki cikkeket belföldön, miközben tagállami értékesítés látszatával nagy összegű áfát igényelt vissza jogosulatlanul. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és pénzmosás miatt emelt vádat ellenük. 

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott vezetésével létrehozott bűnözői csoport 2015 októberétől 2017 októberéig az érdekkörébe tartozó, strómanokon keresztül képviselt gazdasági társaságok felhasználásával műszaki, számítástechnikai eszközöket árult.

Az Európai Unió területéről beszerzett eszközöket áfa megfizetése nélkül adta el Magyarországon, emellett a behozott áru tagállami értékesítésének látszatával áfát igényelt vissza.

Annak érdekében, hogy csökkenjen a lelepleződés esélye, a bűnszervezet tagjai hosszú számlázási láncot alakítottak ki. A számlázási láncban felhasznált cégek részben az elsőrendű vádlott tényleges irányítása alatt álltak, többségüknek azonban nem ő volt a bejegyzett tagja. Bűntársai a bűnözői szervezet működését segítették, a rájuk kiosztott feladatok végrehajtását végezték:

a bukócégek termékbeszerzését, az áru szállítását, továbbá a valós gazdasági ügyletek látszatát keltő dokumentumok elkészítését szervezték.

Forrás: Police.hu

A vádlottak a cégláncolat alján szereplő ún. bukócégek segítségével a szórakoztató elektronikai termékeket külföldről, nettó áron, azaz jelentős árelőnnyel szerezték be, ami után az áfát szándékosan senki nem fizette meg. A cégláncolat látszólagos export tevékenységet is végzett, amelynek során az áru egy osztrák és egy szlovák logisztikai központból nagyon rövid időn belül visszakerült az eredeti magyarországi megrendelőhöz.

A kivitelező gazdasági társaság a számlalánc fiktív számláinak áfa tartalmát is visszaigényelte.

A bűnszervezet több mint 1,6 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a magyar költségvetésnek. A bűnszervezet irányítója és tettestársa annak érdekében, hogy a bűncselekményből származó pénz eredetét leplezzék, osztalék és kölcsön címén utalásokat teljesítettek egymás számláira, ezeket aztán pénzben felvették.

Az ügyészség négy vádlottat bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős illetve különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, továbbá hamis magánokirat felhasználásával vádolja, amelyért akár 20 évre is börtönbe kerülhetnek. 

Két vádlottnak üzletszerűen elkövetett pénzmosás miatt is felelnie kell. Velük szemben az ügyészség fegyházbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy kedvezménnyel sem szabadulhatnak. A bűnös gazdagodás erejéig valamennyi vádlottal szemben vagyonelkobzás elrendelését is indítványozza az ügyészség. Mivel a bűnszervezet vezetőjével és tettestársával szemben már folyik büntetőeljárás, az ügyészség indítványozta, hogy ügyüket a Pécsi Törvényszéken folyó ügyhöz egyesítsék.