Hét év bujkálás után fogtak el egy csalót

rendőrség, rendőrautó
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ munkatársai Romániából hozták haza, és Ártándon átadták a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozóinak a körözött bűnözőt.
Vágólapra másolva!

A gyanú szerint még 2012-ben egy – akkor – 27 éves román férfi és két most még ismeretlen társa egy internetes oldalon feltüntetett közbeszerzési eljárások, valamint a kiírt tenderek nyertesei közül kiválasztott cégeket, amelyek nevéhez megtévesztésig hasonló néven új cégeket alapított Angliában.

Ezután a csalók arról tájékoztatták kiszemelt áldozataikat, hogy

a velük kapcsolatban álló különböző vállalkozások bankszámlaszámai megváltoztak

– ezt e-mailben is elküldték –, ezért kérték, hogy a további pénzátutalásokat már a megváltozott bankszámlaszámra utalják.

A bűncselekményekkel okozott kár meghaladta a 147 millió forintot.

Forrás: Police.hu

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály nyomozói elfogták a román férfit, őrizetbe vették és hétrendbeli jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás, háromrendbeli különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalási kísérlet, valamint egyrendbeli különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntett gyanúsítottként hallgatták ki.

A bíróság elrendelte a férfi előzetes letartóztatását, amelyet 2013. május 16-án megszüntetett, és az elkövető házi őrizetét rendelte el.

A férfi megszökött a házi őrizetből,

ezért 2013. május 31-én európai, majd nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Hét év bujkálás után, 2020 júliusában – a körözés alapján – Romániában fogták el a csalót.

A NEBEK munkatársai a mostanra 35 éves román férfit 2020. július 23-án délelőtt Magyarországra hozták, és átadták a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály nyomozóinak. A rendőrök kezdeményezték a férfi letartóztatásának indítványozását, amelyet az illetékes bíróság július 25-én elrendelt. Két társát még keresik.