Veszélyesek a szerb-magyar határ alatti migránsalagutak

alagút a déli határzár alatt
Az alagút kijárata Katymár külterületén.
Vágólapra másolva!
Az alagutak szerkezetéből adódóan az illegális bevándorlók vállalják annak a kockázatát, hogy nem jutnak át a járatokon - mondta Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatorna keddi adásában.
Vágólapra másolva!

Janik a magyar határzár közelében talált újabb alagúttal kapcsolatban kifejtette, ez a negyedik alagút, amelyet az elmúlt időszakban találtak. "A híradásokból arra lehet következtetni, hogy a legutóbb felfedezett járatot félkész állapotban, még használatba helyezés előtt találták meg a járőrök" - hangsúlyozta, hozzátéve,

ismételten egyre több illegális bevándorló érkezik.

A Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese emlékeztet arra, hogy márciusban és áprilisban a koronavírushoz köthetően csökkent az Európába érkező illegális bevándorlók száma főképpen azért, mert az európai országok lezárták határaikat.

Az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) statisztikái átrendeződést mutatnak az érkezők állampolgárságát illetően is - mondta Janik, megjegyezve, hogy az adatok szerint az eddigieknél több észak-afrikai érkezik Olaszországba és Spanyolországba.

Az alagút kijárata Katymár külterületén Forrás: Police.hu

Ahogy beszámoltunk róla, a hétvégén a rendőrök terepellenőrzés közben egy 50 centiméteres nyílást találtak a földben Katymár külterületén. Mint kiderült, ez egy föld alatti alagút kijárata, amely szerb területről indul, és az ideiglenes biztonsági határzár alatt húzódik. A járat egyébként 22,7 méter hosszú és 90 centiméter belmagasságú.

Ahogy Janik is említette, ez már a negyedik migránsalagút, amit a magyar hatóságok mostanában fedeztek fel. Ezt megelőzően a rendőrök a Bácsbokodi Határrendészeti Kirendeltség határszakaszán egy félkész alagutat találtak. Idén június elején pedig Mórahalomnál fedeztek fel egy 24 méter hosszú 40 centiméter átmérőjű alagutat.