Abnormálisan és rosszul működő, zárt közösségként jellemzi az Index szerkesztőségét a tulajdonosi alapítvány elnöke

Bodolai László
Budapest, 2018. május 14. Bodolai László, a Nemzeti Választási Bizottságba (NVB) a Lehet Mást a Politika (LMP) által megbízott tag aláírja az esküokmányt az NVB-be delegált tagok eskütételén az Országházban 2018. május 14-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Bocsánatkérést vár Bodolai László, amennyiben egy már bejegyzett kiadóval új oldalt hoz létre az Index szerkesztősége. A Media1-nek adott interjújában a Spirit FM-en a portált tulajdonoló alapítvány kuratóriumi elnöke egyúttal kitálalt a szerkesztőségben uralkodó állapotokról. Törzsi alapon ment a felelősségi rendszer, a lap dolgozói elzárkóztak az újításoktól, nehezen engedtek be bárkit is a köreikbe - írta le a radikális baloldali ideológiát követő portál tagjainak közösségét a tulajdonos. Az indexes belharc kapcsán egyre több jel utal arra, hogy egy külső (politikai) szereplők részvételével előkészített, előre megtervezett akcióról van szó. Tegnap írtuk meg, hogy Dull Szabolcs, a kirúgott főszerkesztő rendszeresen egyeztetett telefonon Gyurcsánynéval, mindezt a Gyurcsány család cégének, az Altusnak a számán. 
Vágólapra másolva!

Kedd este a Spirit FM rádióban adott interjút Bodolai László, az Index.hu Zrt. igazgatóságának elnöke. A beszélgetés azért is ígérkezett izgalmasnak, mert tegnap írtuk meg, hogy Dull Szabolcs a régi és új indexesek között zajló belharc alatt folyamatosan egyeztetett Gyurcsány Ferenc feleségével. Ez pedig Bodolai álláspontját látszik alátámasztani, miszerint kirúgott főszerkesztője "magas rangú politikusokkal" egyeztetve robbanthatta szét a portált.

Bocsánatkérést vár, ha előre eltervezett volt

"Bármit csináltam volna, mindenképp ez a helyzet alakult volna ki. De ha véletlenül azért történt mindez, mert már előkészületben volt egy új lap, akkor ez súlyos hiba volt. (...) Ha két héten belül új oldalt hoz létre az Index szerkesztősége, olyan kiadóval, amely már egy hónapja be van jegyezve, akkor bocsánatkérést várok mindenkitől, mert akkor színjáték volt az egész" - mondta a Magyar Hang által szemlézett interjúban Bodolai.

Szerinte nem érte külső hatás a lapot, amit több dolog is igazol. "Teljesen elképzelhetetlen, hogy a Fidesz keze van az Index szétesésében" - fogalmazott. Állítását azzal indokolta, hogy az úgynevezett Gerényi-terv azelőtt lekerült a napirendről, mielőtt Dull elkezdte volna lázítani a szerkesztőséget

"A szerkesztőség bedobta az all in-t, pedig nem volt miért" - tette hozzá a portált tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) kuratóriumi elnöke, aki mindvégig lehetetlennek tartotta a szerkesztőség feltételét, miszerint vegye vissza a korábban üzleti titkok megsértése miatt kirúgott főszerkesztőt. "Nem hinném, hogy az lett volna a szerkesztőség megmentésének egyetlen módja, hogy én visszaveszem Dull Szabolcsot - fejtette ki, amit azzal indokolt, hogyha ő mond fel, akkor már másnap nem lettek volna fizetések.

- vázolta saját szempontjából a helyzetet Bodolai.

Üzleti titok megsértésének gyanúja miatt nyomozás indulhat Dull ellen

Miután a Gerényi-tervről tárgyaló igazgatósági ülés után több baloldali társoldalnál is érzékeny információk jelentek meg az Index belső ügyeiről, az MFA vezetője üzleti titkok kiszivárogtatásával vádolta meg főszerkesztőjét. Dull nem tudta érdemben cáfolni Bodolai állításait, aminek az lett a vége, hogy a főszerkesztőt elküldték a laptól. Szerdán a Magyar Nemzet írta meg, hogy Tényi István feljelentése nyomán nyomozás indulhat az ügyben. Beadványában kifejtette: bizonyítottság esetén az ügyben felmerülhet az üzleti titok megsértése bűntett gyanúja.

Bodolai László, az Indexet tulajdonoló alapítvány kuratóriumi elnöke szerint bocsánatkéréssel tartoznak neki, amennyiben az Indextől távozó újságírók új lapot alapítanak Forrás: MTI/Kovács Attila

Azt is elárulta a beszélgetés során, hogy több indexes újságíró bocsánatot kért tőle a történtek miatt, éppen ezért bízik benne, hogy lesz olyan, aki meggondolja magát és marad a portálnál. Mint ismert, Dull kirúgását követően a felhergelt alkalmazottak közül több mint nyolcvanan felmondtak. Bodolai ezt követően elismételte a hétfői Egyenes Beszédben tett állítását, miszerint "folyamatosan" érkeznek hozzá az önéletrajzok.

Nem volt befogadó közösség az Index

Az interjú legérdekesebb részében a tulajdonos kritizálta a szerkesztőség működését, külön kitérve a portál dolgozóinak a változástól való ódzkodására.

"Magyarországon egyedülálló struktúrában működött az Index, üzleti alapú újságépítés mellett létezett egy szerkesztőség, amely a bázisdemokrácia alapjain működik, és

Kisebb reformokat sikerült átvinni, de a szerkesztőség megúszta a nagyobb változásokat" - fogalmazott meg súlyos kritikát velük szemben. Ezt nem sokkal később megtoldotta, amikor azt mondta, hogy

Szavaiból kiderült, éppen ezért nem találkoztak a tulajdonosi kör üzleti elvárásai a szerkesztőség elképzeléseivel. "Egy szerkesztőségnek is fel kell fognia, hogy vannak jogszabályok, amelyeket figyelembe kell venni, és ha üzletszerűen akar működni, össze kell hangolnia a kiadóval a működési modelljét" - nevezte meg az ügy legnagyobb tanulságát.

Egyúttal azt kifogásolta, hogy az újságírók nem köszönték meg neki, hogy milyen sok sajtópert megnyert nekik, hanem azt természetesnek tekintették. Véleménye szerint a portál munkatársai rendszeresen hibáztak, és belekényelmesedtek abba, hogy rendszeresen nyeri a sajtópereket.

Rendszeresen hívta Gyurcsánynét

Azt, hogy végül jár-e a bocsánatkérés Bodolainak, most még nem lehet tudni, azonban egyre több jel utal arra, hogy egy külső (politikai) szereplők részvételével előkészített, előre megtervezett akció indult ellene. Erről maga a tulajdonos írt egy zárt Facebook-csoportban, azzal vádolva meg Dullt, hogy magas rangú baloldali politikusokkal egyeztetve robbantotta szét az Indexet.

A Pesti Srácok távozó indexesek elmondásai alapján konkrét neveket is ismertetett: az egyik ilyen vezető baloldali pártpolitikus Gyurcsány Ferenc felesége, a másik Nyakó István, az MSZP fontos háttérembere volt. A lap azt is írta, hogy az ominózus igazgatósági ülés után Dull közel fél óráig tárgyalt Gyurcsány Ferencnével.

Az Origo információi szerint nem csak ekkor csörgött Gyurcsány Ferenc feleségének telefonja: az Index exfőszerkesztője ugyanis a belharc alatt folyamatosan tartotta a baloldali politikussal a kapcsolatot a Gyurcsány család cégének, az Altusnak a számán. Úgy értesültünk, mindez Dull híváslistájából derült ki. Az Origo értesüléseit egyébként nem cáfolta Dull a keddi Egyenes Beszédben, sőt, közvetve elismerte azokat. "Nem egy jó fejleménye, ha úgy tetszik a magyar közéletnek, hogy elbocsátanak valakit, egy főszerkesztőt, és a híváslistájából kreálnak történeteket" - nyilatkozta. Magyarán

az Index körüli történésekre komoly ráhatással volt a baloldal, a folyamatnak kulcsszereplői a Gyurcsány házaspár tagjai lehettek.

Így látja a helyzetet Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, aki szerint Gyurcsány Ferenc pártjánál kell érdeklődni az Index körüli botrányról.

Az Index elküldött főszerkesztője folyamatosan egyeztetett Gyurcsánynéval az indexes belharcok alatt Forrás: Facebook

A DK áll nyerésre a belharcban

Ahogy az Origo többször is beszámolt róla, hetek óta tart az indexes belháború, amit a régi és új indexesek ellentéte robbantott ki. A törésvonal a 2010-es évek elején keletkezett, amikor Uj Péternek, a 444 nevű Soros-blog mostani főszerkesztőjének vezetésével a lap több korábbi munkatársa is felmondott. Azóta az Index szerkesztősége kicserélődött, a régi baloldalhoz (az MSZP-hez és Gyurcsányhoz) köthető indexeseket szép lassan felváltották az új, radikális baloldali ideológiához (például a genderelmélethez) és Soros Györgyhöz köthető munkatársak.

Csakhogy Bodolai az újbaloldalhoz húzó új indexesekre váratlanul régi MSZP-s és DK-s vezetőket erőltetett rá. Ahogy azt megírtuk, Bodalai a Horn-korszak vezető belpolitikai újságíróját, Szombathy Pált az Index Zrt. vezérigazgatójának; a DK elnökének bizalmi emberét, a 2006-ban a gyurcsányi terrort letagadó Sztankóczy Andrást pedig az Index Zrt. igazgatósági tagjának nevezte ki. Továbbra is sok a kérdőjel a történetben, az ugyanakkor biztos, hogy

az indexes belharcból egyelőre Gyurcsány Ferenc, és pártja, a Demokratikus Koalíció jött ki jól.

Bár a baloldali média folyamatosan azt sulykolja, hogy a belharc okozta botrány miatt mindketten megváltak nemrég megszerzett pozíciójuktól, ez nem igaz. Bodolai a hétfői Egyenes Beszédben azt mondta, hogy Szombathy Pál ugyan már nem vezérigazgató, de az igazgatótanácsban továbbra is részt vesz. Kedden pedig az Spirit FM-ben úgy fogalmazott, hogy Sztankóczy és Szombathy reményei szerint vele maradnak az igazgatóságban.