Zivatarok és hőség miatt is figyelmeztetést adott ki szerdára több megyére a meteorológiai szolgálat. Főleg az ország északkeleti részén pattanhatnak ki heves zivatarok, viharos széllökésekkel, jéggel.

Éjszaka gyenge hidegfront érte el hazánkat északnyugat felől, hatására szerdán napközben eleinte főleg az ország északi felén, délutántól esetleg az Alföldön lehet elszórtan számítani záporok, zivatarok kialakulására, melyeket elsősorban jégeső, illetve viharos  széllökések kísérhetnek. Kiemelten az északkeleti tájakon heves zivatarok - nagyobb méretű jég, illetve károkozó szélrohamok - kialakulásához is kedvezőek a feltételek - írja figyelmeztető előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Mint írják, az esti órákra a zivatartevékenység fokozatosan lecseng.

Szerdán az ország északkeleti részén lehetnek heves zivatarokForrás: MTI/Komka Péter

A zivatarok mellett szerdán a hőség miatt is figyelmeztetést adtak ki. Az előrejelzésben azt írják, hogy a déli tájakon a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot.

Hőség és zivatarok miatt is kiadtak figyelmeztetést

Az OMSZ zivatarok miattmásodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki szerdára Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre.Elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben Pest, Békés, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Veszprém és Zala megyékben.

Hőség miatt elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyékre.