Újabb unokázós csalókat fogtak Baranyában

Vágólapra másolva!
A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság „Mecsek" Közterületi Támogató Alosztályának rendőrei július 29-én, szerda délután Lovászhetényben elfogtak egy 25 éves véméndi férfit és egy 21 éves szebényi nőt unokázós csalás miatt.
Vágólapra másolva!

A gyanú szerint a pár egy pécsváradi asszonyt azzal hívott fel július 27-én, hétfőn délután, hogy a fia balesetet szenvedett. A telefonáló azt mondta, nem sérült meg senki, de a fia a másik autóban kárt okozott, és azt meg kell téríteni. Három millió forintot kért. Szóval tartotta az asszonyt addig, amíg meg nem érkezett a lakására egy férfi, aki azt állította, hogy őt küldték a pénzért.

A becsapott asszony átadta neki a pénzt, amit a férfi magával vitt.

A telefonáló továbbra is szóval tartotta a hívott felet, hogy a társa minél messzebbre juthasson, és azért, hogy az asszony addig se tudjon mást, például a rendőröket felhívni.

Amikor kiderült, hogy unokázós csalók áldozata lett, feljelentést tettek a pár ellen.

A férfi és a nő ellen csalás miatt indult nyomozás a Komlói Rendőrkapitányságon.

48 órán belül elfogták és bevitték őket a rendőrkapitányságra. Gyanúsotti vallomásukban beismerték tettüket. Őrizetbe vették őket és kezdeményezték letartóztatásukat.

A rendőrök a vagyonbiztosítás keretében

egy autót, 800 ezer forintot és egy tévét foglaltak le az ügyben.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság az unokázós csalások megelőzése érdekében folyamatos médiakampányt folytat. Az idősebb korosztály áldozattá válásának megelőzése érdekében a bűnmegelőzési szakemberek figyelemfelhívó szóróanyagokat készítettek és telefonon keresztül is tájékoztatják az időseket arról, mit tehetnek annak érdekében, hogy ne váljanak csalás áldozatává. A kampánynak köszönhetően már több ilyen esetet is sikerült megelőzni Baranyában.

"Kérjük, fogadja meg az alábbi tanácsainkat, hogy ne váljon csalás áldozatává:

  • Mindig járjon utána, hogy a rokona valóban bajban van-e! Tegye le a telefont és hívja fel hozzátartozóját!
  • Tegyen fel olyan kérdéseket, amelyekre egy idegen nagy valószínűséggel nem tud válaszolni (például: mikor találkoztak utoljára, rokoni körre vonatkozó kérdések)!
  • Ne hagyja magát sürgetni, próbáljon higgadt maradni! Életmentő műtét külföldön sem marad el azért, mert valaki nem tud azonnal fizetni.
  • Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!" - fogalmaztak a rendőrség oldalán.