Bemutatjuk Szauer Pétert, a hvg hazugságok sorozatával lebukott tulajdonosát

Vágólapra másolva!
A hvg Magyarország egyik legismertebb baloldali propagandafelülete, ennek ellenére a lap tulajdonosa nem igazán ismert a nyilvánosság előtt. Szauer Péter tulajdonos-vezérigazgató egész életében próbálta kerülni a nyilvánosságot. Karrierje még a rendszerváltás előtt indult. A kommunista diktatúra idején - hogy, hogy nem - több barátjával együtt sikerült lapot alapítania. Még a hetvenes években. Pályafutása során botrány botrányt követett: lapja többek között hamisított videót, álriportot (természetesen mindig a baloldal érdekében) és a tulajdonos sérelmeiről szóló álleleplezést közölt. Mindennek azonban semmilyen valódi következménye nem lett. Bemutatjuk a baloldali média nagyhatalmú urát, aki bármire képes, ha érdekei úgy diktálják.
Vágólapra másolva!

Szauer Péter még bőven az előző rendszerben került a média világába, amikor társaival 1979-ben megalapította a Heti Világgazdaságot. A szocializmusban az ilyesmi nem ment könnyen, ehhez finoman szólva is jó politikai kapcsolatokra volt szükség. Minimum.

Az álbátorság legendája

A hvg vezérigazgatója a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen megszerezte a közgazdász diplomát (1975), majd kijárta a káderképzőként is működő Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) képzését is (1985). Ez önmagában nem lenne érdekes, mármint a tanfolyam, az azonban igen, hogy Szauer előbb alapította meg a hvg-t, és csak azután jelentkezett a MÚOSZ tanfolyamára.

Erőfeszítéseit siker koronázta, hiszen a kommunista rezsim elismerte munkásságát. A Pest Megyei Hírlap 1986. április 2-ai cikke szerint ugyanis

megkapta a Kiváló Munkáért elnevezésű kitüntetést, amit egyébként a "felszabadulás" évfordulója alkalmából osztogattak az újságíróknak.

Bár a hvg folyamatosan azzal kérkedik, hogy a rendszerváltás előtt is kritikus hangnemet ütött meg az elnyomó állampárttal szemben, ez legfeljebb a kommunizmus összeomlása előtti egy-két évre igaz. Újságjuk a klasszikus álbátor sajtótermék volt: vigyáztak mindig, főleg az első tíz évükben, hogy esetleges bírálatuk az állampártnak ne fájjon.

Forrás: Pesti Hírlap

Szauer előbb rovatvezetőnek, majd főszerkesztő-helyettesnek küzdötte fel magát, hogy aztán 1989-től ügyvezető igazgatóként irányítsa a lapot megjelentető HVG-cégcsoportot. Szauer tehát még a szocializmusban megalapozta jövőjét, és persze politikai kapcsolatrendszerét.

Családtagokat helyezett pozícióba

A rendszerváltás után nem siklott ki karrierje, sőt, sikerült egyet előrelépnie azzal, hogy 2003-ban a társaság elnök-vezérigazgatója lett. Baloldali kapcsolatait mindvégig megőrizte: mai napig jó viszonyt ápol több szocialista, DK-s és momentumos politikussal.

Szauer azok közé a vezetők közé tartozik, akik amennyire tehetik, kerülik a nyilvánosságot. Baloldali beágyazottsága, a pártállamban szerzett kapcsolatai és persze vagyona miatt nem túlzás Szauer Pétert is vörös bárónak nevezni. Az elmúlt 30 évben nagyon kevés interjút adott, médiaszereplései minimális számban voltak, így neve alig jelent meg a sajtóban. Különös, hogy a rejtőzködő médiatulajdonos családtagjainak pozícióba helyezésekor kevésbé volt visszafogott. Ha valaki részletesebben megnézi a hvg stábját, akkor azt láthatja, hogy

már-már családi vállalkozást csinált a lapból.

Fotó: MTI

Tavaly márciusban fiát, Szauer Tamást nevezte ki a HVG Zrt. marketing- és terjesztési részlege igazgatójának. A hvg tulajdonosa elitiskolákban tanítatta gyermekét, aki a londoni Class Business Schoolban, az Imperial College London egyetemen menedzsment szakon szerzett mesterdiplomát. Később olyan nemzetközi cégeknél dolgozott, mint a Bloomberg és a Deloitte. A fiatalabb Szauer egy rövid időre kipróbálta magát a politikában is: 2017 környékén a Momentum Mozgalom pénzügyi igazgatója volt. Ebben az időben gyakran jelentek meg a radikális baloldali pártot támogató cikkek a hvg-n.

Felesége, Gyimesi Zsuzsa szintén az újságnál kapott állást. "A hvg.hu gasztroújságírója, Gyimesi Zsuzsa elmeséli, hol ette élete legfinomabb halát és osztrigáját, itta az ígéretes hazai pezsgőket és borokat, és hol esik legjobban az Aperol Spritz" - így vezették fel 2018-ban Gyimesi cikkét, egy szóval sem említve, hogy a tulajdonos felesége a szerző. Közel sem mellékes, hogy Gyimesi a gasztro rovat munkatársaként szerepel a lap impresszumában.

Lánya, Szauer Judit szintén kapott szereplési lehetőséget a baloldali lapban: 2018-ban a "Meghekkeltük a Balatont" címmel jelent meg vele egy interjú, ahol gasztrokommunikációs szakértőként mutatták be. Ahogy Gyimesi esetében, itt is elhallgatták, hogy a lapot kiadó cégcsoport vezetőjének meglehetősen közeli rokonáról van szó.

Egyik újságírója feljelentette, mert munkájának ellehetetlenítésével fenyegetőzött

A 2000-es évek elején egy komolyabb botrány rázta meg a hvg-t, aminek következtében Félix Péter, a lap egyik újságírója összezörrent Szauerrel. Félix elmondása szerint a felfokozott hangulatban a HVG Zrt. vezérigazgatója azzal fenyegette meg, hogy ellehetetleníti szerkesztőségi munkáját. Az újságíró az ominózus kijelentés miatt magánvádas büntetőeljárást indított a bíróságon az ügyben. Feljelentését azzal indokolta, hogy okkal feltételezhette: a vezérigazgató beváltja fenyegetését, és valóban ellehetetleníti újságírói tevékenységét, ugyanis a HVG Rt. gazdálkodását érintő ügyekben korábban már konfliktusba keveredett a lap vezetésével.

A történet folytatásaként Lipovecz Iván, a lap akkori főszerkesztője Félixet arra akarta rávenni, hogy vonja vissza feljelentését. Ezt erőből akarta elérni: a vádak szerint kilátásba helyezte munkaviszonyának felfüggesztését. A nyomásgyakorlás miatt büntetőeljárás indult Lipovecz ellen, akit kényszerítés kísérlete bűntettének elkövetésével gyanúsítottak. A főszerkesztő "akciója" vélhetően Szauertől indult, amiből az következik, hogy a szerkesztőség munkája közel sem független a lapkiadótól.

Az egyik legnagyobb hazugság: a bajai baloldali videóhamisítás

Lapjához köthető ugyanis a rendszerváltás utáni talán legnagyobb hírhamisítási botrány. 2013 októberében a hvg előállt egy felvétellel, amelyet "Itt a bizonyíték a csalásra: pénzért és tűzifáért szavaztak Baján" címmel tett közzé. A cikk bevezetőjében egyebek között azt állították, "egyértelmű bizonyíték került elő arról, hogy szavazatvásárlás történt a bajai időközi választáson".

A szocialisták komplett kommunikációs hadjáratot terveztek építeni a Szauerék által közölt videóra.

Mesterházy Attila, az MSZP akkori elnöke sajtótájékoztatón kürtölte világgá, hogy a Fidesz választási csalást követett el. Baján egyébként pár nappal korábban tartották az időközi választás második fordulóját, ahol a kormánypárt jelöltje nyert. A videóról már aznap estére kiderült, hogy hamis. Az MSZP és a hvg.hu még napokig tagadta ezt, de a rendőrség végül megerősítette, hogy a felvétel hamis, és azonosították a szereplőit és helyszíneit is. A hvg részéről Gavra Gábor főszerkesztő bukott bele a botrányba.

Jól mutatja Szauer arrogáns hozzáállását, hogy a történtek után a MédiaPiacnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy "a Hvg-nél és a Hvg.hu-nál is eddig is megvoltak a szakmai-etikai követelmények, és ezután is meglesznek". Később hozzátette, sokoldalúan közelítik meg a témákat. "A kérdés az, hogy hol áll a Hvg.hu? Nem szoktunk változtatni a megközelítési módunkon csak azért, mert rendszerek vagy rezsimek változnak. Deklaráltuk, hogy szeretnénk sokoldalúan, objektíven, pártoktól függetlenül, európai módon tájékoztatni olvasótáborunkat" - fogalmazott az újkori magyar politikatörténelem egyik legnagyobb botránya után.

Szauer Gavra "kiesésével" komoly főszerkesztői válogatásba kezdett, aminek végén Sztaniszláv Andrást nevezte ki a hetilap és az internetes felület (közös) vezetőjének. Csakhogy pártfogoltjáról kiderült, hogy egyrészt Szekeres Imre korábbi honvédelmi miniszter sajtósaként dolgozott, másrészt a szlovákiai bejegyzésű, StarLimo nevű cégét a Simon Gábor százmilliós korrupciós ügyében kiemelt szerepet játszó, később öngyilkosságot elkövető Welsz Tamásnak adta el. A szerkesztőség fellázadt a szocialista káder érkezése miatt, így a tulajdonos-vezérigazgató kénytelen volt új főszerkesztő után nézni. Ez az apróbb jelenet is jól mutatja, hogy Szauer Péter egyértelműen a baloldal lekötelezettje, legyen szó akár az MSZP-ről, akár Gyurcsány Ferencékről, vagy akár éppen a Momentumról.

Saját sérelmüket írták meg névtelen, de kiderült, hogy hazudtak

Bár talán a bajai videóhamisítás volt a leggátlástalanabb eset, a Szauer-lap hazugságai kimeríthetetlenek. Egy másik emlékezetes történet volt, amikor pitiáner módón a tulajdonosnak és a lányának a sérelméről jelent meg egy lejárató cikk a felületen.

2017 novemberében egy név nélküli írás jelent meg a hvg.hu-n arról, hogy az egyik fapados budapesti járaton egy stewardess minősíthetetlen hangnemben beszélt volna az egyik utassal a felszállást megelőzően, majd amikor az utas lánya ezt kikérte magának, rendőrökkel parancsolták le őket a fedélzetről. A cikkben nem nevezték meg, kik voltak az érintettek, csakhogy később kiderült,

Szauer Péter HVG-tulajdonosról és lányáról volt szó.

Az eleve súlyos etikai kérdéseket vetett fel, hogy mennyiben tekinthető objektívnek úgy egy írás, hogy az az újság tulajdonosának sérelmeiről szól, ráadásul ezt a nagyon fontos tényt elhallgatják a nyilvánosság elől. A hvg cikkével azonban nemcsak ez volt a probléma, hanem az is, hogy egy olyan történettel akarták lejáratni a légitársaságot, ami nem volt igaz. Mint kiderült, az írás tele volt egyértelmű hazugságokkal, a publikálást követően 17-szer kellett rajta módosítani. Többek között például azért, mert egy olyan stewardess képét közölték, aki nem is volt a gépen. Később a légitársaság a hazugság miatt feljelentette az újságot.

Álriport és kampánysegítség baloldali politikusnak

Sajtóetikailag szintén megkérdőjelezhető volt, amikor a baloldali lap egy álriportot közölt a Billy Elliot musicalről. 2018 nyarán az Erkel Színház ritkította a musical előadásainak számát, mert nem fogyott el elég jegy. Ekkor a hvg ideológiai síkra terelte a történetet. A újság azzal próbálta megmagyarázni az előadások törlését, hogy az érintette a homoszexualitás kérdését. Ennek érdekében egy olyan anyagot jelentettek meg, amelyben nem létező nézők mondták vissza a lap állításait. Az álriport hatalmas felháborodást okozott.

Szauer baloldali alapállása közismert, amit jól mutat, hogy lapjának dolgozói előszeretettel támadják alpári módon a kormányt és annak támogatóit. A legutóbbi uniós választás napján a hvg egyik alkalmazottja több százezer fideszes halálával viccelődött. "Vigyél magaddal még egy embert! Hátha leszakad a híd!" - írta a közösségi oldalán közzétett, saját gyártású képére, amelyen a Békemenet résztvevői láthatóak, amint a Margit-hídon sétálnak. Megnyilvánulásnak semmilyen következménye nem lett, pedig a lap alkalmazottjának nem ez volt az első botránya.

A tavalyi önkormányzati választási kampányban kiderült, hogy élő kapcsolat van a hvg és a baloldal között, a lap politikai megrendelésre készíti a cikkeit. Pikó András, a momentumos polgármesterjelölt ugyanis egy facebookos csoportban azzal dicsekedett, hogy "két újságíró külön is foglalkozik Józsefvárossal majd a hvg-nél".