Így jöhet Magyarországra az, aki piros vagy sárga országban járt

infografika, koronavírus, országba való belépés feltételei
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatója arról, hogy augusztus 1-től milyen feltételekkel léphet be magyar állampolgár sárga és piros jelzésű országból, valamint mi a teendője akkor, ha az elrendelt hatósági házi karatén alól mentesülni szeretne.
Vágólapra másolva!
Forrás: koronavirus.gov.hu

A sárga vagy piros besorolású országból Magyarországra érkezőknek továbbra is kötelező 14 napra házi karanténba kell vonulniuk, amit kiválthatnak a beléptetést megelőző, öt napnál nem régebbi, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő negatív PCR-teszttel, amelyet magyar vagy angol nyelvű okirattal tudnak igazolni. Ezeket a rendőr vagy a határőr ellenőrzi a beléptetéskor. Az országba lépők a határon egészségügyi vizsgálaton esnek át, és kapnak egy, a házi karantén elrendeléséről szóló határozatot, valamint egy piros cédulát, amit kötelesek elhelyezni a lakásuk bejáratán. A piros cédulával a lehető legrövidebb úton kell a lakóhelyet, tartózkodási helyet, szálláshelyet megközelíteni.

Aki mentesüni szeretne a karantén alól, annak az országba lépést követően kérelmet kell benyújtania a lakóhely, tartózkodási hely, szálláshely szerint területileg illetékes járási hivatalhoz, illetve Budapesten a kerületi hivatalhoz, melynek díja háromezer forint.

A kérelmező ezután kap egy rendelkezést, amelynek birtokában a tesztelés idejére elhagyhatja a karantént és felkeresheti az általa választott mintavételi helyet. A beutazáshoz kötött mintavételt végző egészségügyi szolgáltatók listája megtalálható az NNK honlapján (www.nnk.gov.hu). A PCR vizsgálatok díjait az egészségügyi szolgáltató saját hatáskörben határozhatja meg, amelynek költségei már a beutazót terhelik. Az elkészült eredmények az Elektronikus Egységes Szolgáltatási Tér (EESZT) felületén keresztül, vagy e-mailben kerülnek kiküldésre. Ezért kiemelten fontos az e-mail cím megadása. Az eredményeket a kérelmezőnek kell elektronikusan megküldeni a lakóhely, tartózkodási hely, szálláshely szerint területileg illetékes járási/kerületi hivatalhoz.

Amennyiben sárga jelzésű országból érkezik a magyar állampolgár, akkor az első negatív teszt után mentesül a karantén-kötelezettség alól azzal a feltétellel, hogy a második PCR-tesztet is köteles elvégeztetni. A piros jelzésű országból érkező magyar állampolgárok csak két negatív PCR-teszt birtokában mentesülnek a karantén alól.

Sárga jelzésű országból érkező külföldiek esetében sem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolni tudják, hogy a Magyarországra történő belépésüket megelőző öt napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 teszt - eredménye negatív. Ha a külföldi állampolgárok piros jelzésű országból érkeznek, akkor nem léptethetők be Magyarország területére. Kivételt csak a jogszabály szerinti különös méltánylást érdemlő eset képez. Nem magyar állampolgárok esetén sárga jelzésű ország állampolgárai ugyanolyan feltételekkel léphetnek be, mint a magyar állampolgárok.

A 2020. augusztus 1. napjától mindenki számára elérhető utazáshoz kötött mintavételt végző laboratóriumok listája ide kattintva érhető el.