Két férfi éjjel támadt rá az idős, beteg férfira Debrecen külvárosában. Majdnem halálra verték, majd kikötözték egy székhez és kifosztották. Később a bankszámlájáról is vettek fel pénzt.

A két támadó a késő esti órákban, kerítésléccel támadt meg az idős és beteg férfit az otthonában. Ezek után egy késsel fenyegették, majd azzal, hogy felgyújtják a házát. Arra kényszerítették, hogy odaadja nekik a pénzét, a telefonját és a bankkártyáját.

Később egy zsinórral egy székhez kötözték, a száját betömték és leragasztották, a testére különböző nehéz tárgyakat tettek, majd a sorsára hagyták. A támadók gyorsan kifosztották a bankszámláját, a csalással felvett pénzt elvásárolták.

A férfinak súlyos koponyatörése lett az arcán és a halántékán, valamint eltörték az ujját és agyburok alatti vérzése lett. Amikor a következő napon rátaláltak már életveszélyes állapotban volt. 

Az ügyészség társtettesként, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérlete, valamint erőszakkal, felfegyverkezve, társtettesként elkövetett magánlaksértés és csalás miatt emelt vádat a két, többszörösen büntetett előéletű férfival szemben.

A bíróság azonban az élet elleni bűncselekmény helyett erőszakos cselekményüket rablásra, testi sértésre, valamint személyi szabadság megsértésére minősítette. Álláspontja szerint a támadók megkínozták a férfit, hogy megszerezzék az értékeit, de nem ölték meg, pedig megtehették volna. Azzal hogy kikötözték megakadályozták hogy segítséget kérjen. Gyilkossági szándék nélkül 12, illetve 14 évet kaptak. 

A fellebbviteli főügyészség szerint a támadók erőszakos magatartásának minősítése törvénysértő.

Mindent megtettek azért, hogy a férfi meghaljon.

Csak azért élte túl a támadást, mert a szomszédja rátalált. 

A támadók védői felmentésért illetve enyhítésért fellebbeztek - írja az ügyészség.hu