Újabb hiányosságokat találtak a Pesti úti idősotthonban

Pesti úti idősotthon koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség fertőtlenítés katona katonaság idősek otthona
Vágólapra másolva!
Lezárult a fővárosi kormányhivatalnak a gondozottak szakellátását vizsgáló, a Pesti úti idősotthonnal kapcsolatos rendkívüli ellenőrzése, amely újabb hiányosságokat talált. Megállapították, hogy a lakók nem megfelelő gondozása is nagyban hozzájárulhatott az idősotthonban kialakult tömeges halálesetekhez és fertőzésekhez.
Vágólapra másolva!

A kormányhivatal megállapítása szerint az orvosi jelenlét hiányossága mellett súlyosan hiányos a gondozottak ápolása is, a törvényben előírt ápolói-gondozói létszám kevesebb mint fele áll rendelkezésre. A lakók nem megfelelő gondozása is nagyban hozzájárulhatott az idősotthonban kialakult tömeges halálesetekhez és fertőzésekhez - írták az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Súlyos problémák a Pesti úti idősotthonban

Írásukban kiemelték, hogy az idős gondozottak védelme és megfelelő egészségügyi ellátása érdekében a folyamatos orvosi felügyelet mellett fontos a megfelelő létszámban és képzettséggel biztosított szakápolás is. A most zárult új ellenőrzés célja éppen ezért kifejezetten a szakápolás helyzetének, személyi feltételeinek és működésének vizsgálata volt. Az ellenőrzésen azt vizsgálta a kormányhivatal, hogy az idősotthonban rendelkezésre áll-e a törvényben előírt megfelelő létszámú, végzettségű és munkaképes személyzet, és megfelelő-e a gondozottak ellátása.

Az ellenőrzések során a következőkre jutottak: a törvényben előírt és a gondozottak megfelelő ellátásához szükséges ápoló-gondozó létszám súlyosan hiányos, az elvárt 109 fő helyett összesen csak 60 ápoló-gondozó dolgozik a félezer fős intézményben. Éppen ezért

  1. határozatban kötelezték a fenntartót, azaz a fővárost, hogy 90 napon belül gondoskodjon az ellátottak életét, testi épségét, egészségét súlyosan veszélyeztető ápolói-gondozói létszámhiány megszüntetéséről.
  2. Úgy határoztak, hogy a megfelelő ellátás hiánya miatt új ellátott nem vehető fel az intézménybe.
  3. Kötelezték az intézmény vezetőjét, hogy a törvényeknek megfelelően gondoskodjon a dolgozók nyilvántartásáról és az ápolási folyamatokat teljeskörűen dokumentálja.
Katonák fertőtlenítettek a Pesti úti idősotthonnál Forrás: Koncz Márton - Origo

Karácsonyt is értesítették

A kormányhivatal közleményében kiemelte, hogy az ellenőrzéseken szerzett tapasztalatokat és hiányosságokat a fővárosi önkormányzattal is megosztották, az erről szóló hivatalos feljegyzést az országos tisztifőorvoshoz is eljuttatták. "Megállapításainkat a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzatnak is lehetősége volt hivatalosan véleményezni" - tették hozzá.

Mint ismert, a Pesti úti idősotthon az ország járványügyi gócpontjává vált, eddig 55 idős ember halt meg, 313 gondozott és 26 dolgozó fertőződött meg.