Hatalmas siker a kilencedik nemzeti konzultáció

Nemzeti Konzultáció, illusztráció, kérdőív, kitöltés, 2020
Nemzeti Konzultáció /illusztráció
Vágólapra másolva!
Tizenegy nappal a határidő vége előtt már egyértelműen látszik: a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról szóló nemzeti konzultáció az egyik legsikeresebb lesz mind közül. Ha időarányosan nézzük a visszaküldött kérdőívekről készült adatokat, akkor az látszik, hogy könnyen csúcsdöntésre kerülhet sor. A koronavírus-járvány jól láthatóan megmozgatta az összefogás erejében bízó magyarokat, akik tömegével küldik vissza a kérdőíveket. Ebből pedig az is következik, hogy a radikális baloldal - adatvédelmi szempontból is botrányos - ellenakciója totális kudarcba fulladt. A kormány továbbra is azt kéri a magyaroktól: aki teheti, segítse véleményével a járvány elleni harcot. 
Vágólapra másolva!

A kormány kilencedik alkalommal fordult a magyarokhoz. A világjárvány felbukkanásával szerte a világon új helyzet állt elő. A magyar kormány világviszonylatban is a legjobbak között van a válság kezelésében, amit jól mutat a halottak és a fertőzöttek alacsony száma, valamint a példátlanul sikeres gazdaságélénkítő program bevezetése.

Vakcina híján azonban nincs vége a küzdelemnek, így felmerül a kérdés: hogyan tovább? A kormány éppen ezért az elmúlt hónapok tapasztalatait levonva a magyarokkal közösen határozná meg a továbbiakat. A gesztus szemmel láthatóan elérte a célját: időarányosan nézve a nemzeti konzultáció bevezetése óta a magyar polgárok soha nem látott számban mondták el véleményüket.

Tömeges konzultáció

A legfrissebb adatok szerint a visszaküldött ívek száma megközelítette a másfél milliót, erről Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszélt a Magyar Hírlapnak adott keddi interjújában. Ez már csak azért is óriási eredmény, mert a kérdőívek kipostázása június 15-én kezdődött meg, azonban az országban voltak olyan helyek, ahová csak egy hónappal később érkeztek meg a kormány kérdései.

Ez azért is lényeges, mert a nemzeti konzultációt többnyire hagyományos formában töltik ki a magyarok, így ez növeli a másfél milliós szám értékét. Igaz, egyre elterjedtebb az online forma is: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a múlt heti Kormányinfón arról számolt be, hogy nagyságrendileg 300 ezren válaszoltak így a feltett kérdésekre. Elnézve a korábbi nemzeti konzultációk statisztikáit, az látszik, hogy

a mostani lehet minden idők legsikeresebbje.

A koronavírusról és a gazdaság újraindításáról szóló kérdésekre már most többen válaszoltak, mint az eddigi konzultációk túlnyomó többségére, amik szintén nagyon népszerűek voltak. Ahogy az a lenti táblázatban is látszik: bár a mostani konzultáció végéig tizenegy nap még hátra van, már most a harmadik helyen áll a "népszerűségi versenyben". A lista második helyén álló "Állítsuk meg Brüsszelt!" elnevezésű kérdőívet összesen 1.680.933.en küldték vissza, így most ehhez már nagyon közel vagyunk.

Az abszolút csúcstartó a Soros-tervről szóló nemzeti konzultáció, amit 2.332.755 magyar küldött vissza. Mint ismert, a kormány az országgyűlési választást megelőzően kérte ki a magyarok véleményét az amerikai milliárdos tervéről, és a magyarok egységesen elutasították azt. A részeredményeket figyelembe véve annál is jobban áll a mostani konzultáció. Akkor a beküldési határidő 2017. november 24-e volt, azonban Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára tíz nappal a megadott időpont előtt arról beszélt, hogy 1,1 millióan éltek a véleménynyilvánítási lehetőséggel. Magyarán időarányosan nézve most közel 400 ezerrel többen válaszoltak a kormány kérdéseire, mint az eddigi legsikeresebb konzultáción.

ElnevezésÉvKérdések számaVisszaérkezett ívek száma
Nyugdíjakról és támogatásról szóló nemzeti konzultáció2010 200.000
Alaptörvényről szóló nemzeti konzultáció201112920.000
Szociális konzultáció2011101.143.308
Gazdasági konzultáció201216674.176
A bevándorlásról és a terrorizmusról szóló nemzeti konzultáció2015121.000.254
"Állítsuk meg Brüsszelt!"201761.680.933
Soros-tervről szóló nemzeti konzultáció201772.332.755
Családok védelméről szóló nemzeti konzultáció2018101.382.000
A koronavírusról és a gazdaság újraindításáról szóló nemzeti konzultáció202013közel 1.500.000 (11 nap van hátra a határidőig)

Arról nem is beszélve, hogy a konzultáció közel 15 éves történetében többször is előfordult, hogy a kormány a nagy érdeklődésre való tekintettel kitolta a határidőt. Így volt ez a Soros-tervvel kapcsolatos kérdőívek esetén is.

A koronavírus és a gazdasági növekedés a téma

A mostani, kilencedik konzultációt mind hagyományos, mind online módon augusztus 15-éig lehet visszaküldeni. Elnevezéséből adódóan legfőbb témája a koronavírus-járvány, és annak gazdasági következményeinek kezelése, az íven összesen tizenhárom, a témába vágó kérdés található.

A koronavírus az európai országok gazdaságaira komoly hatással van, és sok terv létezik ezeknek a kivédésére, Európa jövőbeli gazdasági lépéseire, így a kormány álláspontja szerint ezzel kapcsolatban mindenképpen szükséges az embereket megkérdezni.

A kormány álláspontja szerint a koronavírus-járványról, és annak gazdasági következményeiről szükséges a magyar emberekkel konzultálni Fotó: Polyák Attila - Origo

Emellett a koronavírus-járvány következtében sok vállalkozás, vállalat került csődközeli állapotba, ezért a kormány megkérdezte az embereket arról is, hogy miként lehet fellépni az ellenséges felvásárlási szándékokkal szemben. A konzultációban szó van az Európai Bíróság azon határozatáról is, mely szerint jogellenes a tranzitzónákban ideiglenesen feltartóztatni azokat, akik az Európai Unióba igyekeznek.

Megkérdezték a magyarokat arról is, hogy továbbra is fenn kell-e tartani a magyar határ szigorú védelmét és őrizetét, mivel nemcsak Magyarország, hanem az Európai Unió biztonságának megőrzéséről is szó van.

A kérdések ezen a linken érhetőek el.

Újabb bukásba szaladt bele a baloldal

A téma komolysága és fontossága ellenére a baloldal szervezkedni kezdett a nemzeti konzultáció ellen. Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők, valamint a Momentum vezetésével úgy akartak keresztbe tenni, hogy híveiket arra szólították fel, ne a kormánynak, hanem nekik küldjék meg a kérdőíveket. Azóta valamennyi baloldali párt csatlakozott a radikális baloldaliak által meghirdetett akcióhoz, beleértve a Demokratikus Koalíciót (DK), a Jobbikot és az LMP-t is.

Csakhogy több probléma is van ezzel: Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke többször is aggályát fejezte ki a jogállamiság ellen irányuló akcióval kapcsolatban, arra utalva, hogy illegális adatgyűjtés lehet a háttérben. A NAIH vezetője kifogásolta, hogy Hadházyék a kérdőíveken szereplő adatokat szimpatizánsi adatbázis építésére is fel tudják használni.

A radikális baloldali politikusok felhívására több településen is elkezdték begyűjteni a konzultációs íveket, amire több esetben is jogszabályellenes módon került sor. Egy szolnoki baloldali aktivistáról videó is készült, ahogyan éppen egy postaládából lopja el a konzultációs ívet. De Debrecenben és Mezőtúron is megpróbálták megakadályozni, hogy az emberek elmondhassák a véleményüket. A baloldal egyébként leginkább azért tart a nemzeti konzultációtól, mert az emberek határozott véleményt tudnak mondani fontos társadalmi kérdésekben, ez pedig minden bizonnyal nem fog megegyezni álláspontjukkal.

A Németh Szilárd által ismertetett másfél milliós számot elnézve a radikalizálódó baloldal ellenakciója totális kudarcba fulladt.