Illegálisan kaptak engedélyt egy sportlövő egyesület tagjai

Vágólapra másolva!
Az egyik sportlövő egyesületet működtető férfi több klubtagnak és más egyesületek tagjainak is segített könnyebb úton fegyvertartási engedélyhez jutni. Összesen 29 ember ellen emelt vádat az ügyészség.
Vágólapra másolva!

A sportlövő egyesületet egy 64 éves férfi működtette, aki 2014-től több társával

a saját és más sportlövő egyesületek, klubok tagjainak segített sportcélú fegyvertartási engedélyeket szerezni, vagy meghosszabbítani.

Ehhez a tagoknak nem kellett teljesíteniük a jogszabály szerinti feltételeket. Így ezek a lőfegyver tartására és használatára vonatkozó engedélyek hamisak voltak.

A vádlottak között van egy 51 éves orvosnő is, aki úgy adta ki az orvosi igazolásokat, hogy igazából meg sem vizsgálta a klubtagokat.

Az ügyészség 29 embert vádolt meg lőfegyverrel visszaélés és közokirat-hamisítás miatt. Azt javasolják, hogy a bíróság négy embert ítéljen letöltendő börtönre valamint kapjanak pénzbüntetést. Az orvosnőt határozott időre tiltsa el a foglalkozásától. A büntetések próbaidőre felfüggesztésére csak akkor látnak lehetőséget, ha a négy személy az előkészítő ülésen beismerő vallomást tenne és lemondana a tárgyaláshoz való jogáról.

A többi 25 vádlott esetében felfüggesztett börtönbüntetést javasolnak.