Súlyosabb büntetést kapott a fellebbezés után a felelőtlen tini

előzni tilos illusztráció
előzni tilos illusztráció
Vágólapra másolva!
Februárárban született elsőfokú ítélet a 19 éves férfi ügyében, akit közúti baleset okozása miatt 10 hónapot kapott, és 3 évre eltiltották a vezetéstől. Az ügyészség fellebbezése miatt, most jóval súlyosabb ítéletet kapott. 
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint, a fiatal fiú pont egy éve, az egyik este a 22-es főúton tartott Őrhalom felé az autójával. Vele volt a barátnője és annak a húga is. A férfi gyorsan előzgette az autókat, amikor egy kanyarhoz ért, ahol záróvonal volt.

Meglátta, hogy a barátnője apja előttük megy, ezért úgy döntött, hogy az „Előzni tilos" jelzőtábla ellenére még őt is megelőzi.

Ekkor

130-140 km/órás sebességre gyorsított és a beláthatatlan kanyarban, az autó teljes terjedelmével áttért a szembejövő sávba.

Amikor a szemből érkező autó meglátta az előzésben lévő fiatal férfi autóját, azért, hogy elkerülje a frontális ütközést, a fékbe taposott és jobbra kormányozta a kocsit, de az ütközést teljesen nem tudta elkerülni.

Az előzésben lévő autó bal oldalának ütközött, amitől az a levegőbe emelkedett és többször átfordult, majd az úttestre csapódott és pattogva tartott egy szemből érkező másik autó felé.

Az autó vezetője először jobbra próbált kitérni a szemből felé pattogó autó elől, majd balra kormányzott, végül érintőlegesen összeütköztek.

A balesetet okozó autó még ekkor sem állt meg, tovább pörgött, majd az út menti vízelvezető árokba vágódott, onnan pedig visszacsapódott az úttestre.

Az első ütközéstől 100 méterre állt meg az autó, az eredeti menetirányával szembeni oldalon.

A hátul utazó fiatal lány súlyosan megsérült, mert nem volt bekapcsolva a biztonsági öve, ezért a borulások közben kirepül a kocsiból és egy füves-árkos területre zuhant.

A februári, elsőfokú ítélet ellen az ügyészség, súlyosításért, a férfi pedig enyhítésért fellebbezett. A másodfokú bíróság június végén, tanácsülésen hozta meg a jogerős ítéletet az ügyben, melyben leszögezték, hogy csak az ügyészség fellebbezése volt alapos.

A 19 éves férfit a törvényszék jogerősen, a 10 hónap fogházbüntetés mellett, a járművezetéstől eltiltás tartamát a háromszorosára, 3 évről 8 évre súlyosította.

A bíróság maradéktalanul egyetértett azzal az állásponttal, hogy

a kiszabott eltiltás mértéke nem volt elég súlyos, figyelemmel a fiatal férfi többszörös és feltűnően durva KRESZ-szabályszegéseire, a nagyfokú gátlástalanságára és felelőtlenségére,

valamint arra, hogy a még súlyosabb eredménnyel járó baleset elmaradása csupán a véletlennek és a szemből érkező sofőr lélekjelenlétének volt köszönhető.