Több mint kétezer hamis karórát találtak egy román kamionban az M1-esen a NAV Győr-Moson-Sopron megyei munkatársai. Becslés alapján a hamisítványokkal 164 millió forint kárt okoztak.

A pénzügyőrök az EKÁER-adatok kockázatelemzése alapján ellenőrizték az M1-es autópályán Ausztria felé haladó román kamiont. A járművet mozgó kitereléssel egy pihenőhelyre vezették, ahol átnézték a szállítmány okmányait és szúrópróbaszerűen megvizsgálták a szállított árut - írja az esetről Facebook-oldalán a NAV.

A közleményük szerint több dobozban is Emporio feliratú karórákat találtak. Mivel az EKÁER-bejelentésben nem szerepeltek ilyen termékek, ezért a NAV munkatársai a tételes áruvizsgálat mellett döntöttek. 

Lefoglalták a sok Emporiot és Brembót

A szállítmány teljes átvizsgálásakor a pénzügyőrök több mint kétezer Emporio, illetve kétszáz Brembo feliratú, szemmel láthatóan hamis karórát találtak.

Becslés alapján a hamisítványokkal százhatvannégymillió forint kárt okoztak.

A NAV munkatársai lefoglalták a hamis termékeket és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt indítottak nyomozást.

A közleményben a NAV emlékeztet, hogy a hamisított termékek nemcsak a gazdaság tisztességes szereplőinek okoznak jelentős károkat, hanem a vásárlókat is megtévesztik.