A baloldal félti monopolisztikus hatalmát, ezért kommunista módszerekkel támad

ÉPÜLET épületfotó filmszínház FOTÓ FOTÓTÉMA MŰVÉSZETI STÍLUS szecesszió városkép
Budapest, 2019. május 25. A Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint az Uránia Nemzeti Filmszínház szecessziós-mór stílusú épülete VIII. kerületi Rákóczi út 21-ben. 1895-ben épült Schmahl Henrik tervei alapján. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Amint arról az Origo is beszámolt, amint kinevezték Vidnyánszky Attilát a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának élére, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke még önmagához képest is durva hangnemet ütött meg, gyakorlatilag azzal fenyegetve meg az új elnököt, hogy elveszi mindenét, egészen pontosan földönfutóvá teszi. Utóbbival kapcsolatban ifj. Lomnici Zoltán korábban azt mondta lapunknak, hogy ez a politikusbűnözés minősített esete. A Magyar Nemzet megszólaltatta az ügyben a kuratórium egyik tagját, Lajos Tamás operatőrt, producert, valamint Szánthó Miklós jogászt, az Alapjogokért Központ igazgatóját is.
Vágólapra másolva!

A DK elnökének szavaira Lajos Tamás, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumi tagja annyit mondott, hogy kicsit meglepte az intenzitása, de nagyon nem várt mást. Szánthó Miklós viszont kifejtette, hogy Gyurcsány Ferenc most is felmutatta azt a két roppantul hamis mítoszt, amit a baloldal magáról felépített, amelyek szerint ők a demokraták, a jogállamiság elkötelezett hívei, illetve a kultúra, a hozzáértő szakmaiság kizárólag hozzájuk köthető. Ehhez képest az igazságszolgáltatás függetlenségéről szónokló Gyurcsány

rögtönítélő bíróságokat helyez kilátásba azokkal szemben, akikkel politikai alapon nem szimpatizál,

mutatott rá az Alapjogokért Központ igazgatója, hozzátéve, Gyurcsányék szerint a „független" kultúrát meg kell védeni, annak „szakmai" alapon kell működnie. Természetesen azt a „szakmaiságot", „függetlenséget és „objektivitást", amit kizárólag ők képviselnek – magyarázta az Alapjogokért Központ igazgatója a Magyar Nemzet újságírójának.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója Forrás: Polyák Attila

A korábbi egyetemek átalakításánál nem volt ilyen lázongás, sőt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem esetében a többség egyetértett vele. Lajos Tamás szerint a tanárok által felheccelt és manipulált diákok tüntettek. A filmproducer hozzátette: a székükhöz való ragaszkodás mozgatja az oktatókat.

– mondta Lajos Tamás, aki elmondta: ugyanakkor a hallgatói önkormányzat nem kereste velük a kapcsolatot, nem akartak tájékozódni, helyette prekoncepcióval álltak a változások elé.

A baloldali sajtó és politika igyekszik az elégedetlenkedést a diákok civil megmozdulásának láttatni, miközben közismert liberális megmondóemberek tartottak beszédet, baráti politikusok aktív közreműködésével.

– hangsúlyozta Szánthó Miklós, majd úgy folytatta: 2010 utánra jutott el odáig az ország, hogy lehetővé vált a polgári konzervatív gondolkodású erők számára a különböző társadalmi alrendszerekben ellenpólusok képzése.

A baloldal a saját értékvilágát állítja be függetlennek, és ezért kiáltanak antidemokráciát, jogsérelmet, a kultúra megtiprását, csakhogy itt nem erről van szó, hanem

- magyarázta Szánthó Miklós.

Az a narratíva is álságos, mely szerint az oktatás színvonala fog sérülni az átalakítással. A hallgatói önkormányzat egyik tagja nem tudta, hogy Lajos Tamás a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakán végzett, ahol öt éven át oktatott is később. Vidnyánszky Attila egyetemi tanár, a Kaposvári Egyetem rektorhelyettese, Rátóti Zoltán szintén a Színművészetin végzett, majd tanított, és számos kurzust tartott Kaposváron.

– jelentette ki Lajos Tamás.

Lajos Tamás nemzetközi hírű operatőr fotó: Talán Csaba

Az SZFE körüli lázongás valószínűleg külföldön is téma lesz, hasonlóan az Index esetében, azzal a hazugsággal körítve, hogy a magyar kormány lehetetlenné tette a portál működését - írja a lap.

– emelte ki Szánthó Miklós.

Kevés a komoly produktumokat előállító rendező

Lajos Tamás kifejtette, hogy szerinte kevés mostanában az a komoly produktumokat előállító rendező, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, illetve annak rendező szakán végzett.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint az Uránia Nemzeti Filmszínház szecessziós-mór stílusú épülete Forrás: MTI/Róka László

A másik fájó hiány a forgatókönyvíró-képzés.

- mondta, hozzátéve, hogy tőle szakmai munkát várnak el, mely során egy rendkívül rossz állapotban lévő egyetemen igyekszik segíteni a gazdasági átalakítást és nemzetközi színvonalúvá tenni az intézményt.

A teljes beszélgetést ide kattintva olvashatják el.