Amint arról az Origo is beszámolt, amint kinevezték Vidnyánszky Attilát a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának élére, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke még önmagához képest is durva hangnemet ütött meg, gyakorlatilag azzal fenyegetve meg az új elnököt, hogy elveszi mindenét, egészen pontosan földönfutóvá teszi. Utóbbival kapcsolatban ifj. Lomnici Zoltán korábban azt mondta lapunknak, hogy ez a politikusbűnözés minősített esete. A Magyar Nemzet megszólaltatta az ügyben a kuratórium egyik tagját, Lajos Tamás operatőrt, producert, valamint Szánthó Miklós jogászt, az Alapjogokért Központ igazgatóját is.

A DK elnökének szavaira Lajos Tamás, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumi tagja annyit mondott, hogy kicsit meglepte az intenzitása, de nagyon nem várt mást. Szánthó Miklós viszont kifejtette, hogy Gyurcsány Ferenc most is felmutatta azt a két roppantul hamis mítoszt, amit a baloldal magáról felépített, amelyek szerint ők a demokraták, a jogállamiság elkötelezett hívei, illetve a kultúra, a hozzáértő szakmaiság kizárólag hozzájuk köthető. Ehhez képest az igazságszolgáltatás függetlenségéről szónokló Gyurcsány  rögtönítélő bíróságokat helyez kilátásba azokkal szemben, akikkel politikai alapon nem szimpatizál,  mutatott rá az Alapjogokért Központ igazgatója, hozzátéve, Gyurcsányék szerint a „független" kultúrát meg kell védeni, annak „szakmai" alapon kell működnie. Természetesen azt a „szakmaiságot", „függetlenséget és „objektivitást", amit kizárólag ők képviselnek – magyarázta az Alapjogokért Központ igazgatója a Magyar Nemzet újságírójának.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatójaForrás: Polyák Attila

A korábbi egyetemek átalakításánál nem volt ilyen lázongás, sőt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem esetében a többség egyetértett vele. Lajos Tamás szerint a tanárok által felheccelt és manipulált diákok tüntettek. A filmproducer hozzátette: a székükhöz való ragaszkodás mozgatja az oktatókat. Számos háttérbeszélgetést folytattunk, és érdekes módon filmes részről senki sem vett részt a hisztériában  – mondta Lajos Tamás, aki elmondta: ugyanakkor a hallgatói önkormányzat nem kereste velük a kapcsolatot, nem akartak tájékozódni, helyette prekoncepcióval álltak a változások elé.

A baloldali sajtó és politika igyekszik az elégedetlenkedést a diákok civil megmozdulásának láttatni, miközben közismert liberális megmondóemberek tartottak beszédet, baráti politikusok aktív közreműködésével.  A történelemből jól ismert kommunista tempóval állunk szemben. Az egykori pártállami elit a rendszerváltoztatás során politikai tőkéjét gazdasági és kulturális tőkévé konvertálta, majd évtizedekig azt állították, hogy e területeken így létrejött kvázi monopolisztikus hatalmuk teljesen normális, igazából a „kiegyensúlyozott" állapot – hangsúlyozta Szánthó Miklós, majd úgy folytatta: 2010 utánra jutott el odáig az ország, hogy lehetővé vált a polgári konzervatív gondolkodású erők számára a különböző társadalmi alrendszerekben ellenpólusok képzése.

A baloldal a saját értékvilágát állítja be függetlennek, és ezért kiáltanak antidemokráciát, jogsérelmet, a kultúra megtiprását, csakhogy itt nem erről van szó, hanem monopóliumuk lebontásától félve azonnal fenyegetőzni kezdenek, mint Gyurcsány Ferenc, s már nem érdekli őket a független igazságszolgáltatás, a jogállami értékek, hanem azt mondják: „földönfutók lesztek"  - magyarázta Szánthó Miklós.

Az a narratíva is álságos, mely szerint az oktatás színvonala fog sérülni az átalakítással. A hallgatói önkormányzat egyik tagja nem tudta, hogy Lajos Tamás a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakán végzett, ahol öt éven át oktatott is később. Vidnyánszky Attila egyetemi tanár, a Kaposvári Egyetem rektorhelyettese, Rátóti Zoltán szintén a Színművészetin végzett, majd tanított, és számos kurzust tartott Kaposváron. Ezeket nem tudomásul venni vagy tájékozatlanság, vagy hazugság  – jelentette ki Lajos Tamás.

Lajos Tamás nemzetközi hírű operatőrfotó: Talán Csaba

Az SZFE körüli lázongás valószínűleg külföldön is téma lesz, hasonlóan az Index esetében, azzal a hazugsággal körítve, hogy a magyar kormány lehetetlenné tette a portál működését - írja a lap. 

A nyugati civilizáció populáris kultúrájában egyértelmű a liberális dominancia, nézeteiket diktatórikus, sokszor vandál módon – mint a Black Lives Matter esetében – juttatják érvényre. A közép-európai régióban ezzel a fajta kulturális, politikai imperializmussal szemben komoly ellenállás mutatkozik  – emelte ki Szánthó Miklós. A balliberálisok képtelenek elfogadni, hogy ugyanúgy legyen létjogosultságuk azoknak, akik nem a liberális elveket tartják szem előtt, ugyanakkor letettek már valamit az asztalra, például a filmművészet területén. Ezt a „demokrácia élharcosai" elvitatják, mondván: lehetetlen, hogy a kultúra területén ne balliberálisan gondolkodó ember kerüljön döntési pozícióba. Ilyenkor árulják el magukat, hogy a lelkük mélyén antidemokratikus elveket vallanak. 

Kevés a komoly produktumokat előállító rendező

Lajos Tamás kifejtette, hogy szerinte kevés mostanában az a komoly produktumokat előállító rendező, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, illetve annak rendező szakán végzett.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint az Uránia Nemzeti Filmszínház szecessziós-mór stílusú épületeForrás: MTI/Róka László

A másik fájó hiány a forgatókönyvíró-képzés. Ameddig ezeket nem hozzuk rendbe, addig a magyar mozgóképgyártás a saját árnyéka után kullog  - mondta, hozzátéve, hogy tőle szakmai munkát várnak el, mely során egy rendkívül rossz állapotban lévő egyetemen igyekszik segíteni a gazdasági átalakítást és nemzetközi színvonalúvá tenni az intézményt. 

A teljes beszélgetést ide kattintva olvashatják el.