Európa több országában drámaian romlott a koronavírus-helyzet - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget felügyelő miniszter a Kormányinfón. Néhány szomszédos ország kivételével kockázatos az utazás külföldre. Magyarország 5 millió vakcinára kötött le kapacitást különböző gyártókkal. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a zenészek újabb támogatását jelentette be. 

A kormányülés a koronavírus-helyzet értékelésével kezdődött – jelentette ki Gulyás Gergely. A kormány úgy látja, hogy drámai romlás következett be Európában.  Ezért úgy döntöttek, hogy Spanyolországot az eddigi zöldről sárga kategóriába helyezi. 

Magyarországon az intézkedések beváltak, a fertőzöttek száma 500-600 között stagnál  – tette hozzá.

Szlovákiába, Ausztriába, Szlovéniába nagyobb kockázat nélkül lehet utazni – emelte ki Gulyás Gergely, más országokban viszont nagyobb a kockázat.

Azért volt sikeres a korábbi védekezés, mert a magyarok betartották az előírásokat - mondta. Magyarországon most 7227-en vannak hatósági karanténban - hangzott el később.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. augusztus 6-ánForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A foglalkoztatási adatokat hosszú távon érdemes elemezni, ősszel pontosabbak lesznek a számok. 4 millió 472 ezren dolgoznak, ami azt jelenti, tovább emelkedett a foglalkoztatotti szám  – ismertette a miniszter. A foglalkoztatási számok visszaállhatnak az év végére a tavalyi szintre – húzta alá.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, hogy újabb támogatást kapnak a zenészek. Ismertette az 5,3 milliárd forintos támogatási keretcsomag bevezetését.  Ezen felül a kormány döntött 2 milliárd 120 millió forintos keretről, a rendezvények szervezésnek a támogatásáról.  Elsőként kisebb, vidéki klubokat támogatnak, maximum 80 klub kaphat ilyet, 10-10 ilyen eseményt rendezhetnek meg. Így összesen 800 rendezvényre kerülhet sor a támogatásból. Vannak a nagyobb klubok és határon túli klubok támogatásai, utóbbi esetében 11 klubnak van lehetősége ezt igényelni. 

A fesztiváloknak szánt összeg 700 millió forint. A klubok esetén a PIM, a fesztiváloknál a Magyar Turisztikai Ügynökség lesz a felelős.

A most bejelentett támogatás a raktárkoncerteken felül lesz majd – emelte ki a kormányszóvivő sajtókérdésre válaszolva. 

Egyelőre nincs döntés a nagyobb rendezvények további sorsáról, a jelenlegi szabályok augusztus végéig tarthatók. Az Operatív Törzs jelzése alapján a kormány áttekinti a helyzetet –tette hozzá Gulyás Gergely.

A migránsbetöréssel kapcsolatban Pintér Sándor belügyminiszter ismertette a kormánnyal, hogy 90-100 fő közötti létszámban, négy csoportban próbáltak meg betörni tegnap Röszkénél.  Egy ember ellen van eljárás folyamatban. Pintér Sándor arról tájékoztatta a kormányt, hogy megfelelő létszámú rendőr volt jelent. Gulyás Gergely szerint könnyen előfordulhat, hogy romlani fog a helyzet a déli határnál.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (b) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. augusztus 6-ánForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

1 millió euróval támogatja a magyar kormány a szír katolikus egyházat a libanoni robbanás miatt. A kormány más módon is segít.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a főpolgármester elvesztette a korábban rá jellemző higgadtságot. A miniszter a Lánchíd felújításával kapcsolatos tender csúszásával kapcsolatban reagált így. Ismertette az építési beruházással kapcsolatos rendelkezéseket, ez szerinte nem Karácsonyéknak ad igazat. A főpolgármester szerezze vissza higgadtságát, és olvassa el a jogszabályokat  – szólította fel a főpolgármestert.

Hol van ebben az üldöztetés? – tette fel a kérdést a miniszter Karácsony Gergely kifakadásával kapcsolatban. Mint ismert, a főpolgármester így reagált arra, hogy a Közbeszerzési Hatóság tartalmi okokra hivatkozva visszadobta a Lánchíddal kapcsolatos tender. A kormány célja az, hogy a Lánchidat minél előbb felújítsák – tette hozzá, azt is kiemelve, hogy Tarlós István alatt „rég fel lett volna újítva a híd".

Saját inkompetenciáját próbálja a kormányra hárítani Karácsony – húzta alá.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter Gyurcsány Ferenc fenyegetőzésével kapcsolatban azt mondta: Ha Karácsony Gergelytől higgadtságot kértünk, akkor Gyurcsány Ferenctől józanságot kérünk, reggel, délben, meg este, vagy hogy ő is értse, reggel, éjjel, meg este  – szúrt oda az őszödi beszéde egyik részével a DK elnökének a miniszter.

Személyes véleményem az, hogy ma a baloldalon Gyurcsány Ferenc a viszonyítási pont – jelentette ki Gulyás Gergely, aki szerint Gyurcsány Ferenc uszító szavai a mércék a Momentumnál is. A miniszter szerint azért is alakult így a helyzet, mert leginkább Gyurcsány fog dönteni a listás és egyéni jelöltek személyéről a baloldalon.

A Pesti úti idősotthonban a kormányhivatal által feltárt hiányosságokkal kapcsolatos kérdésre Gulyás Gergely elmondta, hogy ha a főváros nem tudja fenntartani az intézményt, akkor adja át más fenntartónak. Ez egy olyan fertőzési gócpont volt, amire sehol máshol az országban nem volt példa, emlékeztetett a miniszter.

A dél-pesti kerékpárút kapcsán a miniszter kifogásolta, hogy a főváros nem támogatja a projektet úgy, hogy a leggazdagabb önkormányzat az országban.

A jogállam iránt a magyar kormány sokkal inkább elkötelezett, mint azok az országok, akik folyamatosan erre hivatkoznak – válaszolt Klaus Johannis román elnök legújabb kirohanásával kapcsolatos sajtókérdésre Gulyás Gergely, utalva a brüsszeli kettős mércére.

A Pesti Srácok kérdésére válaszolva Gulyás Gergely azt mondta, hogy olyan cég nyerheti el a megbízást a Lánchíd uniós közbeszerzésén, bármit is mond a főpolgármester, aki a legjobb ajánlatot teszi, bármilyen érdekcsoporthoz tartozna.