Brüsszeltől kér pénzt Cseh Katalin a magyarországi baloldali médiumoknak

Cseh Katalin és Donáth Anna
Budapest, 2019. május 26. Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője (b) és Donáth Anna Júlia, a párt alelnöke, mandátumot szerző képviselők a Momentum Mozgalom eredményváró rendezvényén a Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Példátlan módon Brüsszel beavatkozását kérte a magyar sajtóviszonyokba Cseh Katalin a Politico nevű brüsszeli lapban. A Momentum uniós képviselője az indexes belharcokra hivatkozva azt követelte írásában, hogy az Európai Unió szálljon be a hazai sajtó finanszírozásába. Mint ismert, korábban Gyurcsány Ferencné felvetette, hogy a baloldali önkormányzatoknak kellene pénzelnie a felmondott indexesek új lapját. 
Vágólapra másolva!

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője számonkéri Brüsszelt a Politico című brüsszeli lapban, hogy miért nem tartja el a magyarországi baloldali sajtót. Mint beszámoltunk róla, a régi és az új indexesek közti belháború után felmondott az Index szinte teljes szerkesztősége. Erről Cseh Katalin egy sort sem írt, ahogy arról sem, hogy Bodolai László, az Indexet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke szerint a baloldal is felbukkant az ügyben. Elárulta, hogy a lap kirúgott főszerkesztője, Dull Szabolcs folyamatosan vezető baloldali politikusokkal, köztük Gyurcsánynéval egyeztetett telefonon.

Külföldi beavatkozást követel a momentumos

A momentumos politikus erre felhúzva véleménycikke elején leírta a lényeget: ha az Európai Unió törődik azzal, ami a magyar sajtóval történik, akkor beszáll a hazai baloldali média finanszírozásába. Ez azt jelenti, hogy

egy magyar politikus nyíltan azért lobbizik egy uniós szakportálon, hogy Brüsszel beavatkozzon a szabad magyar sajtó életébe és pénzelje a baloldal lapjait.

A szovjet idők stílusát megidéző politikus szerint erre igenis vannak eszközei az Európai Uniónak, csak használnia kell azokat. Úgy látja, vannak biztató jelek az Európai Bizottság működésében. Többek között ide sorolta azt a felháborító döntést, miszerint a testület megvonta a forrásokat az LMBTQ-mentes lengyel településektől.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője Brüsszel beavatkozását kérte a magyar médiaviszonyokba Forrás: MTI/Illyés Tibor

Korábban is hasonlóval próbálkoztak

Nem új keletű, hogy a baloldal "kívülről" oldaná meg a belharcok miatt megroppant Index helyzetét. Az ATV korábbi adásában Gyurcsányné felvetette, hogy a baloldali önkormányzatoknak kellene pénzelniük a felmondott indexesek új lapját. Indoklása szerint ez azért indokolt, mert "ez közszolgálati feladat". Magyarán a DK uniós képviselője az adófizetők pénzéből finanszírozná a baloldali lapot.

Emlékezetes, hetek óta tart a régi és az új indexesek közötti belharc, aminek következtében a lap több mint nyolcvan munkatársa felmondott. A baloldali média ezt úgy próbálja meg beállítani, hogy külső nyomás hatására esett szét a szerkesztőség, csakhogy időközben egyértelműen kiderült, belülről verték szét a lapot.