Szervezett és nagyon agresszív volt a migránsok tegnap hajnali röszkei támadása - ezt mondta néhány perce véget ért sajtótájékoztatóján az országos rendőrfőkapitány-helyettes Röszkén. A helyzet súlyos, egyre fokozódik a nyomás a Magyarországot védő kerítésen. Idén kétszer próbáltak meg az illegális bevándorlók áttörni a magyar-szerb határszakaszon. Halmosi Zsolt azt is elmondta, nem csak a határt kell védeniük, több mint egy tucat alagútkezdeményt is találtak. Az emberkereskedők ezeken a helyeken akarták a migránsokat az országba csempészni. Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília szerint a migránsok miatt akár járványgócok is kialakulhatnak.

"Januárban és februárban jelentősen emelkedett a migrációs nyomás. Ezt egy viszonylagos nyugalom követte" – mondta el sajtótájékoztatóján az országos rendőrfőkapitány-helyettes, Halmosi Zsolt. 

A visszaesés a koronavírus megjelenésének volt köszönhető.

Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettesFotó: Polyák Attila - Origo

Ebben az időszakban ugyanis katonák által őrzött táborokban voltak, amelyeket nem hagyhattak el.

Nyáron azonban az azt megelőzőnél több migráns próbált bejutni az Európai Unióba. 

A migránsok száma az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a Nyugat-Balkánon. Az ő céljuk az, hogy bejussanak az Európai Unióba. Ez 70 ezer migránst jelent. És ennél sokkal többen várnak Törökországban arra, hogy elinduljanak Európa felé. 

Nyugat-Európába igyekvő migránsok egy sátor belsejében a bosznia-hercegovinai Bihacban létesített átmeneti befogadóközpontbanForrás: MTI/EPA/Fehim Demir

Csak ebben az évben két nagyobb migránstámadás is történt Magyarország ellen. A legutóbbi tegnap hajnalban, amikor csaknem száz migráns gyűlt össze a határ szerb oldalán, a Röszke közelében található kiserdőben. A rendőrök éjfél után nem sokkal a hőkamerákon keresztül észlelték a csoportot, melynek tagjai a határ több pontján egyszerre próbáltak meg illegálisan Magyarország területére jutni.  Erőszakosan léptek fel a határt védőkkel szemben, kövekkel dobálták meg őket. Mintegy harmincan felmásztak a határkerítésre, így próbálva bejutni az országba. A támadásról videó is készült.

A támadással kapcsolatban az országos rendőrfőkapitány-helyettes elmondta, hogy a migránsok szervezett módon próbáltak bejutni az országba. Erőszakosan viselkedtek, és nyíltan szembeszálltak a rendőrökkel.  Halmosi Zsolt hozzátette, hogy a migránsok durva megjegyzéseket tettek a határőrökre, és az agresszív viselkedésüket a többszöri felszólítás ellenére sem hagyták abba.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Végül egy embernek sikerült létrán átmásznia a kerítésen, amely azonban kettétört alatta. Rögtön elfogták. Amikor elkapták, a rendőrfőkapitány-helyettes elmondása szerint, úgy tett, mintha bántalmaznák. Ebből semmi sem volt igaz.

Ahogy fogalmazott, a rendőröknek az a célja, hogy minden törvényes eszközzel megállítsák a migránsokat. Ez azonban nem csak a határ, és azon belül a kerítés védelmét jelenti. Eddig összesen 16 alagútkezdeményezést találtak a határ közelében. Ezeken is be akartak szökni a migránsok az országba.

A rendőrök továbbra is legmodernebb eszközökkel védik a határt, így többek között drónokkal is figyelik a különböző mozgásokat.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az illegális migráció rengeteg veszélyt rejt, a migránsok sokszor ismeretlen helyekről jönnek, illetve általában olyan országokból, ahol sokkal magasabb a koronavírus-fertőzöttség  – ezt már országos tisztifőorvos mondta.

Müller Cecília országos tisztifőorvosFotó: Polyák Attila - Origo

Müller Cecília hozzátette: 

a migránsáradat miatt akár járványügyi gócok is kialakulhatnak. 

De ahogy fogalmazott, a migránsok akár más betegségeket is behozhatnak. Olyanokat, amelyek korábban soha, vagy nagyon régen nem fordultak elő Magyarországon, akár élősködőket is, olyanokat, amelyek Magyarországon nincsenek jelen.