Kitört a Gyurcsány-Momentum háború a radikális baloldal vezetéséért

Vágólapra másolva!
Tovább eszkalálódik a DK-Momentum háború, ami látszólag Göd miatt tört ki a két párt között. Valójában a botrányos összecsapásnak két oka van: egyrészt Gyurcsány az MSZP után a Momentummal is le akar számolni, és egyértelműen a radikális baloldal vezérévé akar válni, másrészt - ahogy a Magyar Nemzet megírta - a Momentumnak nem tetszik az ötlet, hogy Gyurcsányné legyen a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje, megpróbálták Cseh Katalint elfogadtatni, de a DK-nál - nincs jobb szó - kinevették az ötletet. Ezek után veszett össze Gödön a két párt, és állt elő hamisított hangfelvétellel a DK. Ez utóbbit ráadásul a párt EP-képviselője, Rónai Sándor mutatta be, világossá téve, nem a gödi DK támadja a gödi Momentumot, hanem az országos Gyurcsány-párt az országos Momentumot.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, az utóbbi napokban még nagyobb nyilvánosságot kapott a DK és a Momentum háborúja, amikor a Gyurcsány-párt egyik EP-képviselője, Rónai Sándor kedd este a DK honlapján közzétett egy hangfelvételrészletet, amiből arra lehetett következtetni, hogy Balogh Csaba időközben felfüggesztett gödi momentumos polgármester fideszes alpolgármestert kívánt volna maga mellé kinevezni, a DK szerint elárulva őket és a baloldali összefogást.

Balogh Csaba (Momentum), Fekete-Győr András, Gyurcsány Ferenc és Rónai Sándor (DK) Forrás: Facebook - MTI

Rónai közleménye után a gödi ügy a nyilvánosság előtt is egyértelműen országos szintű konfliktus lett,

amely jobban rávilágított az eddig is létező törésvonalakra.

Erre válaszul a Momentum is közzétett a honlapján egy hangfelvételt, ami az előzőnél ugyan kicsivel hosszabb volt, de elég nyilvánvaló, hogy ez is csak egy részlet. A Momentum felvétele alapján Balogh Csaba inkább momentumos vagy független alpolgármestert szeretne munkatársául.

A kisebb radikális baloldali párt továbbá válaszában azzal vádolta meg a DK-t, hogy egy manipulált felvétellel próbálta lejáratni őket,

szerintük a saját hanganyaguk eredeti, míg Gyurcsányéké hamis.

Azonban mivel mindkét felvétel meg van vágva, ezt a vitát nem lehet eldönteni,

amennyiben bíróság elé kerülne az ügy, nyilván sem a Momentum, sem a DK hanganyagát nem fogadnák el bizonyítékként. Az egyértelmű, hogy Gyurcsányék felvétele hamis, de a momentumé is feltűnően van elvágva.

A baloldalon belüli konfliktus ezt követően a két pártelnök, Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András Facebook-oldalain folytatódott, a radikális baloldali politikusok ott üzengettek egymásnak és követőiknek.

Fekete-Győr csütörtökön közzétett egy fényképet a közösségi oldalán, amelyen Balogh Csaba is szerepel,

jelezve a bizalmatlanságot a DK iránt, egyből „valós vagy vélt szövetségeseinknek" titulálva a Gyurcsány-párt kádereit.

Forrás: FACEBOOK/FEKETE-GYŐR ANDRÁS

A Momentum elnöke „szürreálisnak" minősítette azt, hogy a DK országos vezetése asszisztál ahhoz, hogy ellehetetlenítsék az amúgy is inkompetens és már felfüggesztett Balogh Csaba polgármesteri tevékenységét.

A Gyurcsány-párt oldalára feltöltött felvételt Fekete-Győr manipuláltnak nevezte,

arról viszont nem írt, hogy – az igazság kiderítése érdekében – az eredeti felvételt teljes terjedelemében a Momentum miért nem teszi közzé. Ezt követően pozíciópolitizálással vádolta meg gyurcsányista szövetségeseit, közben azt állítva, hogy a DK elnökét nem tudja telefonon elérni. A poszt többi része nem lényeges, ugyanis unalmas közhelyektől hemzseg.

Pénteken – ugyancsak Facebookon – válaszolt Fekete-Győr bejegyzésére Gyurcsány Ferenc - a szokásos terjengős, szirupos stílusában.

Forrás: FACEBOOK/GYURCSÁNY FERENC

A bukott miniszterelnök a kialakult helyzetet a daganatos megbetegedésekkel és a mostanában fölöttébb közhelyes koronavírussal állította párhuzamba,

ami elég egyértelmű üzenet a (volt) szövetségesei felé.

„Megoldásként" helybeni operációt javasolt, majd azzal fenyegetőzött, hogy tovább burjánozhat az ügy. Mondataiban ugyan érzékelni némi ellentmondást, de csak első olvasatra.

Gyurcsány ugyanis a sorok között feltétel nélküli kapitulációt követel ebben az ügyben (is) a kisebb politikai partnerétől.

Még aznap reagált a DK elnökének bejegyzésére a Momentum vezetője. Fekete-Győr korábbi posztjához hasonlóan ismét azzal vádolta meg Gyurcsányékat, hogy manipulált felvételt tettek közzé, mégpedig Balogh Csaba lejáratása céljából. Ezt követően ismét unalmas és irreleváns közhelyeket puffogtatott, ezekre nem érdemes kitérni. Ami igazán lényeges, az a helyszín.

Fekete-Győr ugyanis Balatonőszödről üzent, onnan, ahol 2006. május 26-án Gyurcsány elmondta az azóta botrányossá vált őszödi beszédét.

Ma már tudjuk, hogy ennek a beszédnek a kiszivárgása volt a Gyurcsány bukásához vezető első lépés.

Forrás: FACEBOOK/FEKETE-GYŐR ANDRÁS

Hogy Fekete-Győr mondanivalója még egyértelműbb legyen,

az összevágott fénykép másik felén Gyurcsány látható egy viharvert plakáton, de fejjel lefele fordítva, szimbolizálva a bukást.

A DK elnöke később a személyes profilján hozzászólt a bejegyzéshez, egy kötcsei találkozást felajánlva, de a Momentum vezetője elhárítva a meghívást, egy következő időpontra tett javaslatot, amire Gyurcsány már nem válaszolt.

Forrás: FACEBOOK/FEKETE-GYŐR ANDRÁS

Egyrészt a gödi helyi konfliktusból országos radikális baloldali belháborúra vált esetből teljesen egyértelmű, hogy az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik társutassá tételét, illetve részleges bedarálását követően

Gyurcsány arra törekszik, hogy a Momentumból is egyfajta szatellitpártot csináljon, mert a baloldalon ő kíván az egyedüli meghatározó tényező maradni,

a DK elnökének értelmezése szerint a 2022-re menő játszmában Fekete-Győrék pártjának nem osztottak lapot.

Másrészt

a manipulált hangfelvétel közzétételével Gyurcsányék kissé elszámolták magukat,

ezek után már nem elképzelhető, hogy a Momentum részleges vagy teljes bedarálása a DK-s masszába simán és konfliktusok nélkül fog menni.

A Momentum visszavágott a DK-nak – ahogy az a fenti Gyurcsány-Fekete-Győr csatából is világosan látszik –, ők nem akarják hagyni, hogy a pártjukból egy második MSZP legyen, a radikális baloldali uralomért vívott harc így nem ért véget.

Kétsége ugyanis senkinek se legyen afelől, hogy az egész arra megy ki, hogy ki legyen a baloldal vezére: Gyurcsány vagy valaki a Momentumból?

Illetve: ki legyen a radikális baloldal miniszterelnök-jelöltje: Gyurcsányné vagy Cseh Katalin? Az elkövetkező hónapokban valószínűleg tovább durvul a harc, kérdés, a Momentum képes lesz-e hosszú távon ellenállni Gyurcsánynak.