Újraindulhat a nyomozás a 16 éve rejtélyesen eltűnt Tóth István ügyében

Vágólapra másolva!
A fiú anyja a mai napig nem tett le arról, hogy fia egyszer még előkerülhet. Amikor nemrég bement a rendőrségre, hogy kicseréljék fiáról a fotót az adatbázisban, szörnyű dologgal kellett szembesülnie.
Vágólapra másolva!

2004 decemberében 19 éves volt Tóth István, aki egy estén Sárospatakra indult bulizni a barátnőjével, a bátyjával és még két barátjával. A Ripost beszélt a szerencsi férfi édesanyjával, aki azt mondta, hogy fia nagyon boldog volt, ráadásul fülig szerelmes.

A férfi testvére azt mondta, hogy este a diszkóban elváltak egymástól, de előtte megbeszélték, hogy reggel fél 6 és 6 között a parkolóban fognak találkozni.

Amikor eljött az időpont, István bátyja ott várt a parkolóban, de testvérének nyoma sem volt.

Próbálta telefonon hívni Istvánt, de nem vette fel.

Egy darabig még várta őt a parkolóban, majd hazastoppolt. Otthon kaptá a sokkoló hírt a szülőkkel együtt:

István autóját több kilométerrel Sárospatak után találták meg a szalagkorlátnak ütközve.

Az autó a forgalommal szemben állt, a szélvédője be volt törve, de valószínűleg nem az ütközéstől. Érintetlenül voltak benne István dolgai: az iratai, a pénze, valamint a discmanje. A férfi családja háromnegyed 7-kor ért a helyszínre, akkor már ott voltak a rendőrök. Az anya azt mesélte:

Az anya számára valami nem stimmelt, ahogy elkezdtek összeállni a részletek. István autója 15 kilométerre volt a tokaji hídtól, ahonnan a bejelentést kaptak a rendőrök.

A férfi nagyjából 40 perc alatt jutott volna el gyalog az autótól, a hídig, ami még futó tempóban is jó időnek számítana.

Volt még egy gyanús körülmény az üggyel kapcsolatban. Amikor a férfi autóját elvitték megjavíttatni, a szerelő azt mondta, majdnem biztos, hogy az nem az ütközés miatt tört be, hanem valaki kívülről törhette be. Egy nagy kővel, vagy akár egy baseball ütővel.

– mondta az anya, majd azzal folytatta, hogy ezzel szemben hetekig keresték a Tiszában a férfit, de nem találtak semmit.

„Amit érzek, azt nem lehet szavakkal kifejezni, akkora fájdalom még ma is."

Az asszony szerint a fia barátnője valamit titkolhat az estével kapcsolatban. Ugyanis ő és a két barát, már korábban hazamentek a diszkóból.

„A lánynak rokona volt az egyik barát, akinek másnap dolgozni kellett mennie. A fiam barátnőjével csak egyszer tudtam beszélni akkor, az eset után, de nem volt hajlandó mondani semmit arról, hogy mi történt ott a diszkóban, és miért ment haza a barátaival. Utána próbáltam még elérni, mert szerettem volna elkérni tőle Istvánról pár fotót, de még csak beszélni sem volt hajlandó velem."

A rendőrség honlapján még mindig eltűntként keresik a férfit.

Az asszony nem adta fel a keresést sosem, épp egy új fotót akart bevinni a rendőrségre, hogy lecseréljék az adatbázisban lévőt, valamint szerette volna elkérni a fia aktáját, hátha valami az eszébe juthat, ami eddig nem.

Ekkor derült ki, hogy az aktát 2009-ben egy adminisztrátor véletlenül megsemmisítette, több másik ügy aktájával együtt. Az megsemmisült aktában volt a helyszínen talált tárgyakról származó DNS-vizsgálat eredménye, és többek között a barátnő vallomása is.

A férfi anyja, amikor megtudta, hogy mi történt a nyomozás eddigi adataival teljesen kiborult.

„A hír hallatán összetörtem, de a nyomozóval beszélgetve azt az ígértet kaptam, hogy újra aktát nyitnak, és ismét nyomozni fognak az ügyben, ugyanis ahogy beszélgettünk az akkor történtekről, bennük is sok kérdés felmerült. Állítólag újra meg fognak bennünket is hallgatni, valamint mindenkit, aki akkor azzal az üggyel foglalkozott."

Az üggyel kapcsolatosan a lap megkereste a Szerencsi Rendőrkapitányságot is, de egyelőre nem adtak információt az ügyről.