Felborult egy autóbusz vasárnap reggel fél 7 körül az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 115-ös kilométernél, Kiskunfélegyházánál - írja a katasztrófavédelem honlapja. Egy ember meghalt, 34-en megsérültek, köztük egy gyerek is.

Vincze-Messzi Adél, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője közölte: a buszon a baleset idején 46-an voltak, két sofőr és 44 utas. Lengyel sajtóinformációk szerint a busz Bulgáriából tartott hazafelé.

A turistabusz Lengyelországból hozott utasokat MagyarországraForrás: MTI/Donka Ferenc

A rendőrség honlapja azt írta, hogy a balesetben egy ember meghalt, és 34-en megsérültek. 

Az elsődleges adatok szerint hárman - köztük egy 5 év körüli gyerek - sérült meg súlyosabban a buszbalesetben  

- közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-vel. A balesetben egy 35 éves férfi a helyszínen meghalt - az M1 aktuális csatorna későbbi információi szerint ő kizuhant és a busz alá szorult.

Győrfi Pál elmondta: a mentést két mentőhelikopter és 14 mentőautó végezte. A busz minden utasát vizsgálatokra a környező - kecskeméti, szegedi, kiskunhalasi és szentesi - kórházakba vitték - mondta a szóvivő.

A lengyel busz eddig tisztázatlan körülmények között csúszott le az útról, majd árokba borult.

A mentés és a helyszínelés idejére a rendőrség órákra lezárta az M5-ös autópályát a főváros felé Kistelek és Kiskunhalas között.

A balesetben egy ember meghalt, és 34-en megsérültekForrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Mti Fotószerkesztőség/Donka Ferenc

A lengyel utazási iroda pótlóbuszt küldött a meg nem sérül utasokért

Pótlóbuszt küldtek vasárnap délután a turistabusz meg nem sérült utasaiért, a turisták családjai különvonalon tájékozódhatnak hozzátartozóikról - közölte vasárnap az utazást szervező dél-lengyelországi iroda.

24 sérült kórházba került, egy embert súlyos sérülésekkel ápolnak - áll a lengyel külügyi tárca közleményében.  A dél-lengyelországi Bielsko Biala székhelyű utazási iroda tulajdonosa a PAP hírügynökséggel közölte: folyamatosan kapcsolatban vannak a magyarországi lengyel konzuli szolgálattal, a turisták idegenvezetőjével. Az egészséges utasok hazaszállítását biztosító pótlóbusz a kora délutáni órákban tett nyilatkozat szerint már Magyarország határához közeledett.

A lengyel elnök kabinetfőnöke és külügyi államtitkára, Krzysztof Szczerski vasárnap reggel közölte: Andrzej Duda megbízta őt, hogy a baleset ügyében kapcsolatot tartson a budapesti lengyel nagykövetséggel. Délután Szczerski a Twitter közösségi oldalán megírta: a mentésről és a baleset vizsgálatáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel beszélt telefonon.
Köszönjük magyar barátainknak az állami hatóságok gyors és hatékony helyszíni akcióját- olvasható Szczerski bejegyzésében.