A tegnapi maximumok 34-35 fok körül alakultak a legmelegebb helyeken, de volt ahol még ennél is nagyobb hőség volt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint Budakalászon majdnem 37 fokot mértek a műszerek.

A Budapesttől északra elterülő Budakalászon 36,7 fokot mértek tegnap az Országos Meteorológiai Szolgálat eszközei.  Ez az idei szezonrekord. 

Hőség Budapesten (A kép illusztráció)Fotó: Csudai Sándor - Origo

A műszer pontos, szabályosan telepített, a kiemelkedő érték oka inkább az állomás elhelyezkedésében keresendő: gyenge déli-délkeleti áramlás esetén ugyanis a főváros keltette úgynevezett hősziget kissé északabbra helyeződik át, és nem a budapesti belvárosban okoz pozitív eltérést a hőmérsékletben. A hősziget-effektus így a budakalászi mérőpont környékén eredményezett 1-2 fokos hőtöbbletet (részben hasonló okokból magas az újpesti maximum is) - írta a közösségi oldalán a meteorológiai szolgálat.

A Budakalászon tegnap mért adatnak azért lehet az átlagosnál nagyobb jelentősége, mert könnyen előfordulhat, hogy  az idei nyáron ez lesz végül a legmagasabb hőmérséklet, amit regisztrálnak.